Ce produse de creditare poti folosi?

Ți-ar plăcea, probabil, să îți renovezi apartamentul sau să îți schimbi mașina, însă, înainte de a solicita un credit, pune totul în balanță și cântărește bine! Sfătuiește-te cu un consilier bancar, calculează realist și gândește-te dacă poți să susții, pe termen mediu și lung, plata lunară a ratelor unui credit.

Pentru a te proteja de neplaceri, este important sa te informezi inainte de a lua un credit. Informeaza-te cu privire la produsele existente pe piata si alege-l pe cel potrivit pentru tine.

Iata cateva produse de creditare pe care le poti folosi, dar, atentie, este important sa te informezi inainte si sa fii prudent atunci cand optezi pentru unul dintre ele.

Cardul de credit

Este ideal pentru cumparaturi sau daca doresti sa achizitionezi produse cu valoare mai mare, ce pot fi achitate si in rate fara dobanda. Cardul de credit reprezinta o modalitate facila prin care iti poti face rezervarile online sau cumparaturile pe internet. Totusi, trebuie sa fii atent deoarece nu vei plati dobanda pentru banii datorati, doar daca, pana la sfarsitul perioadei de gratie evidentiate in extrasul de cont lunar, banii utilizati sunt returnati in totalitate.

Dobanda 0% se aplica numai daca ai resurse sa rambursezi toata datoria in perioada de gratie. Altfel, vei ajunge sa platesti dobanda si pentru cumparaturile in rate. Este, practic, un card de plata prin care banca iti pune la dispozitie o suma de bani de cate ori platesti cu el. Nu trebuie sa inapoiezi acesti bani pe loc, ci poti amana plata datoriei pentru mai tarziu, dar vei plati dobanda pentru banii datorati. Folosit cu responsabilitate, cardul de credit iti ofera si avantajul de a primi banii inapoi reprezentand un procent din valoarea tranzactiilor efectuate.

Descoperitul de cont sau overdraftul

Este o linie de credit pe care banca ti-o acorda pe un card de debit. E ca si cand ai merge in oras sau intr-o vacanta cu un prieten si stii ca, atunci cand banii tai se termina, poti apela la banii lui. Adica ai acces la un imprumut care se reinnoieste permanent, in limita unui plafon stabilit de banca. Trebuie sa eviti sa cheltuiesti sume prea mari, pentru ca vei ajunge sa platesti dobanzi relativ mari si iti va fi greu sa returnezi sumele utilizate.

Creditul de nevoi personale

Il soliciti pentru proiectele tale clar definite si analizate. Creditul de nevoi personale iti poate oferi resursele financiare necesare punerii acestora in practica. Poti obtine banii rapid, fara multe acte, pentru ca nu trebuie sa justifici ce vrei sa faci cu banii si nici nu ti se cere avans. Te sfatuim sa iti iei un astfel de credit doar daca ai neaparat nevoie de produsul sau serviciul pe care doresti sa il achizitionezi.

Creditul pentru casa

Apelezi la un credit pentru casa atunci cand vrei sa iti cumperi sau sa iti construiesti o casa sau sa o renovezi ori sa o modernizezi pe cea existenta. In cazul achizitiei unei case, trebuie sa te gandesti foarte bine si sa consulti un reprezentant al bancii sau al unei asociatii de protectie a consumatorilor. Si asta, inainte sa iei o astfel de decizie, care iti va schimba situatia financiara pentru mult timp de acum incolo.

Leasing-ul

Este tot o forma de finantare, dar se deosebeste fundamental de credit. Finantatorul transmite clientului dreptul de folosinta al unui bun, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing. Practic, poti folosi orice cumperi in leasing, dar nu este al tau pana nu termini de platit ratele de leasing si valoarea reziduala catre banca. Spre deosebire de credit, unde dreptul de proprietate asupra bunului se dobandeste de la inceput. Si in cazul leasing-ului trebuie sa fii atent, deoarece daca plata periodica este intrerupta pentru o perioada prea mare de timp, vei putea ramane fara bunul pe care l-ai folosit.

Articol sustinut de BCR