Ce idee, ce frumos ar fi!!! Statiile CFR de pe ruta Ploiesti Sud- Valenii de Munte sa fie incluse in categoria monumentelor istorice!

O discuție „la cald”- la propriu și la figurat cu directorul Direcției de Cultură Prahova, Constantin Stere, pe o temă generoasă,de actualitate și, în egală măsură, vitală: monumentele istorice, unele pe calea pieirii, multe deja în vizorul autorităților, altele… gata să „iște” proiecte, inițiative care să repună în drepturi ISTORIA, Amintirile, respectul față de valorile locale și naționale.

Îmi fac de lucru și întreb dacă nu cumva și GARA DE SUD ȘI GARA DE NORD, n-ar merita un loc acolo, pe lista monumentelor istorice, ținând seamă de istoria celor două, dar și de valoarea arhitectonică și… vraja (apusă) a clădirilor, așa cum au fost construite inițial. (?!?!)

Ei bine, zâmbetul și mimica interlocutorului meu atunci când am pus întrebarea mi-au dat, deja, un soi de răspuns.

Apoi, directorul DJC a transpus gestul său în cuvinte:

Da. Ar merita. Ar merita mult. Chiar ne gândim la o inițiativă în acest sens, măcar de dragul amintirilor, dar și a ceea ce au însemnat cele două gări pentru Ploiești și pentru Prahova, și chiar mai mult. Cel mai corect ar fi ca în această inițiativă să cuprindem sediile tuturor stațiilor până la Măneciu. Din perspectivă istorică, așa ar fi corect. Calea ferată Ploiești- Măneciu a fost construită la început de secol 20, prin anii 1908-1910-1911 și, ceea ce gândim noi ar fi, poate, reconstituirea unor file de istorie. Toate aceste clădiri aveau o anume armonie, o legătură, compuneau o atmosferă, un peisaj, asortat perfect traseului pitoresc de pe Valea Teleajenului. Sigur nu e deloc ușor și nici nu e un moft. Presupune un efort financiar uriaș, dar… nu e imposibil de realizat. Am lăsa o moștenire județului, istoriei transporturilor dar și o perspectivă turistică”, spune Constantin Stere, cu oarecare entuziasm și cu speranță. De ce nu?!?

*Gara Ploiești Sud se află în zona de sud a municipiului Ploiești, în Piața 1 Decembrie 1918. Este cea mai mare gară din județul Prahova și cea mai importantă din Ploiești. Gara se află pe Magistrala CFR 500 care asigură legătura dintre București și Moldova.

 Dacă, la 1796, de la Ploiești la București, diligențele poștei făceau 13 ore, în 1872, trenul parcurgea aceeași rută în doar 2-3 ore. 

Din 1879 până la darea în folosință a triajului Ploiești în anul 1915 trenurile care circulau din București spre Transilvania opreau în stația Ploiești Sud, unde locomotiva era cuplată la capătul opus al garniturii, astfel încât ultimul vagon al trenului venit de la București, devenea primul. De la această manevră provine expresia „a o întoarce ca la Ploiești”.

*Potrivit Historia.ro, procesul decizional, cel de proiectare și construire a căii ferate București-Ploiești, a fost unul de durată, dezbaterile politice fiind pornite în 1859 și finalizate abia în 1868.  Proiectarea  a fost începută în 1865 și terminată în 1867, iar construcția efectivă a liniei și a gărilor de pe traseu s-a derulat între 1868 -1872. La 13 septembrie 1872, linia București-Ploiești-Buzău-Galați-Roman a fost inaugurată oficial  și odată cu ea și gările de pe traseu:București, Ploiești, Buzău etc.  Linia începuse a fi folosită încă din toamna anului 1870.

Construcția liniei a fost încredințată lui Henry Bethel Strousberg, iar acesta a împărțit unor subcontractori  diferite segmente ale liniei. Studiul amplasamentului liniei, efectuat de inginerul francez, Henry Gavand,   a fost publicat sub forma unei  lucrări intitulate „Chemins de fer Roumains. Lignes de Bucarest a Pitesti et a Ploiesti„, în 1867. La Ploiești, linia a fost subcontractată de Jean Marie et Compagnie,   lucrătorii  fiind italieni și austrieci. Se poate spune, citând un titlu al unui autor ploieștean, Ioan  Groșescu, că prin  intermediul căii ferate, Europa venise la Ploiești.

La data construirii ei, Gara Ploieștiului – așa cum i se spunea actualei Gări de Sud – era una dintre cele mai mari clădiri ale orașului.

Nu cumva și GARA DE SUD ȘI GARA DE NORD, n-ar merita un loc acolo, pe lista monumentelor istorice, ținând seamă de istoria celor două, dar și de valoarea arhitectonică și… vraja (apusă) a clădirilor, așa cum au fost construite inițial?!?

Ar mai fi de știut că Gara Ploiești Sud a fost, prin vremuri, martora unor evenimente  din istoria noastră națională: aici a sosit, la 1877, Țarul Rusiei, Alexandru al II-lea,: tot aici se spune că a locuit  Constantin Dobrogeanu Gherea, între 1882-1920, restaurantul deținut de omul politic în gară, fiind unul de renumit. De altfel, adesea Caragiale, dar și alte personalități literaturii noastre se opreau pentru a  discuta cu Gherea, și nu oricum, ci „cu ceva pe dinainte, la o halbă și nu numai!

În al Doilea Război Mondial, o bombă a căzut peste această gară. Ulterior, când clădirea a fost refăcută, s-a renunțat la cupole.

foto3: Gara de Nord Ploiești;

foto4: Gara din Vălenii de Munte

surse foto: ziare.com, www.miscarea.net