Ce faci daca ti se strica masina in mijlocul drumului?

Indireferent daca esti sofer incepator sau unul cu experienta, trebuie sa stii ca orice masina se poate defecta atunci cand pleci la drum, indiferent daca masina este una noua sau uzata, nici modelul ei nu are importanta.

Sunt lucruri care se pot intampla si ca sofer trebuie sa stii ce trebuie sa faci pentru a iesi cu bine dintr-o astfel de situatie,  in cel mai scurt timp posibil si desigur in siguranta. In primul rand nu trebuie sa te panichezi, ramai calm si incearca sa scoti masina de pe carosabil pentru a nu incurca prea mult circulatia.

In acest articol vom vorbi despre acest scenariu, cosmarul oricarui conducator auto. Ce se intampla daca a aparut o defectiune si masina numai poate continua drumul, suni un prieten ca sa te ajute cu remorcarea sau suni o firma de tractari auto?

Primul pas, parcheaza masina intr-un loc sigur

Incearca sa mergi cu masina intr-un loc in care poti parca in siguranta, daca masina numai porneste, incearca sa o impingi cat mai mult in afara carosabilului. In functie de situatie daca nici acest lucru nu este posibil foloseste triunghiurile reflectorizante si avariile pentru a semnaliza si pentru a atentiona pe ceilalti soferi ca ai o problema. Poate unii chiar se vor opri ca sa-iti dea o mana de ajutor.

Suna-ti prietenul mecanic si poveste-i despre simptome sau daca ai cunostinte de  mecanica incearca sa descoperi singur problema. Incepe prin a verifica bateria daca mai este conectata cum trebuie, vezi daca sunt furtunuri sparte, verifica sigurantele si daca vreuna este arsa si inlocuieste-o. Verifica si bujiile, daca motorul porneste totusi dar scoate un sunet ciudat, pot fi probleme la bujii.

Tractarea sau remorcarea masinii

Daca dupa verificari ai ajuns la concluzia ca nu se poate face nimic si trebuie sa tractezi masina, suna la firma de tractari auto si asistenta rutiera.

Evita sa suni un prieten pentru a te ajuta cu remorcarea, este prea riscant atat pentru tine cat si pentru ceilalti participanti la trafic. In plus este dificil sa conduci o masina remorcata, trebuie sincronizare perfecta. In plus veti ingreuna foarte mult traficul pentru ca limita de deplasare este de 30 km/h.

Daca chiar nu sunt alte optiuni, iata cum se face corect remorcarea:

– ambele masini trebuie sa semnalizeze corect;

– trebuie folosite doar bare si sufe omologate;

– lungimea trebuie sa fie de maximum 5 m pentru bara si, respectiv, de 3-5 m pentru sufa;

– bara sau șufa de tractare nu se ataseaza niciodata pe diagonala intre masini;

– viteza maxima recomandata este de 30 km/h;

– atentie sporita, franare timpurie;

– sufa de tractare trebuie sa fie tot timpul intinsa;

– noaptea sistemele de iluminare si semnalizare trebuie sa functioneze corect.

Nerespectarea regulilor privind tractarea se pedepseşte cu 9-20 de puncte de amendă sau chiar cu o amendă care, la salariul minim actual, este de 720 de lei.

Recomandare:

Nu iti asuma riscuri atunci cand nu este nevoie, pentru tractari auto exista firme care fac asta, au experienta si intervin rapid la fata locului pentru a te transporta la destinatie in siguranta.