Ce e si cum trebuie „citit” ALFABETUL CONVIETUIRII?

Vă invităm la cea de-a XI-a ediție a Festivalului „Alfabetul Convietuirii”, care se va desfășura în perioada 19-21 iulie 2024 pe Esplanada Palatului Culturii din Ploiești.

 Evenimentul este inițiat de Uniunea Elenă din România și organizat în parteneriat cu Filarmonica Paul Constantinescu – Ploiesti, Primăria Ploiești, Consiliul Județean Prahova, Guvernul României – Departamentul pentru Relatii Interetnice și Ministerul Culturii.

 Festivalul, unul amplu și de tradiție, se află sub egida programului Ploiești LetsPLAY – Capitala Tineretului din Romania 2024.

 Timp de trei zile, peste 900 de artiști, ansambluri invitate din țară și din străinătate vor susține o multitudine de activități cultural-artistice: spectacole de muzică și dans, coruri, standuri de prezentare, creații ale meșteșugarilor, tradiții specifice fiecărei etnii etc.

 Astfel, comunitatea elenă (știți, nația aceea legendară care a dărit lumii tezaurul unei pleiade de zeități, tradiții, dansuri sau artiști celebri precum Demis Roussos sau Nana Mouskouri și în care își au rădăcinile nemuritorii noștri Cargiale sau Toma Caragiu, sârbii, armenii, maghiarii (cu dansurile lor uniceîn lume), lipovenii, bulgarii și mulți alții vot urca pe scenă tradițiile, dansurile, bucuria de a-și împărtăși conviețuriea aici, pe plaiuri mioritice cu noi, românii. Într-un fabulos regal, în numele CULTURII, al prieteniei, al gândurilor bune și-al dorinței de a păstra tezaurul moștenit.

 Da. Pentru că avem nevoie de CULTURĂ (și.. DA, am mai spus-o și o spunem răspicat, pentru că trebuie să se înțeleagă că FĂRĂ CULTURĂ suntem nomazi prin viața asta și nu lăsăm nimic generațiilor viitore, ne pustiim), avem nevoie de prietenie, de empatie, de tradiții, de dans, de-o vorbă cu tâlc.

 Iar acest festival trebuie perceput exact așa, nicidecum pus la zid.

Da, știm, s-a făcut deranj cu traficul, pentru că cineva, undeva, la nivel de municipalitate a amestecat și aglomerat totul fix acum, când, de fapt caîn mai toate marile orașe, ar fi trebuit să ne bucurăm din toată inima de festivaluri de concerte , de evenimente în aer liber pe nesăturate, fără presiunea unor șantiere și idei care să pună, cumva frână și să-i facă pe ploișeteni să înjure și să arunce cu pietre fix unde NU trebuie, pentru că… mulți care oricum NU înțeleg (și nici nu se chinuie să înțeleagă) rostul CULTURII, se-apucă acum și se supără, cum ziceau bătrânii „ca văcarul pe sat” și dau cu bâta într-un festival sau chiar în tot ce ține de cultură, de evenimente, de… „ieșirea din gri-ul cotidian” prin FRUMOS.

foto: Facebook, YouTube