Ce a fost RAU la EVALUAREA NATIONALA?!

39.195 de elevi au luat note sub 5 la examenul de Evaluare Națională. Este cel mai mare număr din ultimii 10 ani.

Este grav!

Dintre cei 152.903 elevi prezenți, 113.708 au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de 74,4% (rezultate în ultimii trei ani: 76,2% în anul 2023, 82,3% în anul 2022, respective 76,8% în anul 2021). 25,6% dintre elevi (39.195) au obținut medii sub 5, față de 17,73% în anul 2022 și 23,8% în anul 2023.

NUMAI 65 de absolvenți de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10 (zece), față de 429 (anul trecut!)

Știm, s-a vorbit mult de elevii cu medii peste sau de… puținii cu media 10 (în cazul județului Prahova, FOARTE TRIST…  un singur elev a reușit această performanță). Dar, la o privier minuțioasă pe palierul național, sunt cifre care, am zice noi, ar trebui să DOARĂ. Să ne doară. Pe toți. De la Ministru, la profesorul și chiar învățătorul din satul din vârful dealului. De la primari, la părinți, comunitate.

 Dar stați așa! Nu ne înțelegi greșit : NU VREM și NU NE DORIM un ideal cu o țară plină de elevi tip „superman”, care merg la 6 meditații pe săptămână, la balet, saxofon, șah, debate, sau lecții de limbi orientale, și care, la un moment dat pot CLACA „cu brio” sau pot ajunge pe un pat la psihiatrie (ȘI NU EXAGERĂM DELOC!). Nu! Avem nevoie de tractoriști, de patiseri, de mecanici, de opsătarii, de chimiști, de vânzători, de fierari, de pădurari… dar care să fie cu toții oameni care au citit și citesccărți, care pot dialoga, care știu să se comporte în societate,care la rândul lor să-și crească și să-și educe cum se cade copiii și care să ne fie de nădejde. Dar, cu zeci de mii de copii în pragul adolescenței care nu învață, care, în foarte mare măsură iau în râs școala, care batjocoresc școală și înjură profesorii, și pentru acre energizantele și chipsurile (adesea și… drogurie sau piercing-urile) constituie marile distracții sau chiar impuls pentru viitor, avem o problemă.

A, scuzați-ne, e vacanță! Pe cine mai…„doare” acum de școală? Distracție să fie, shaorme, burgere, zgomot și pedala pe accelerație (că… se poate lua pe furiș mașina luʼtăticuʼ pentru o tură prin oraș, chiar dacă n-avem carnet), nu-i așa?!