Carol I, omagiat la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova. Eveniment dedicat elevilor

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești organizează vineri, 19 aprilie 2024, ora 12, în sala Auditorium, matineul muzeal intitulat „185 de ani de la nașterea regelui Carol I. Făuritorul României Moderne”.

Participă la acest eveniment elevii clasei a IV-a C, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Ploiești, coordonați de doamna prof. înv. primar Monica Sahanschi.

Lesne de înțeles, evenimentul, unul inspirat, de altfel, este prilejuit de aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Carol I, cel care a fost primul rege al României și făuritorul României Moderne.

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Baden-Württemberg, Germania – d. 10 octombrie 1914, Sinaia, Prahova, România) a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza în urma unei lovituri de stat.

Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.

În cei 48 de ani de domnie (cea mai lungă din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit în Munții Carpați Castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării și o perlă arhitecturală admirată de genrații întregi. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei), iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.

Regele Carol a fost descris drept o persoană rece. Era permanent preocupat de prestigiul dinastiei pe care o fondase. Soția sa, Eegina Elisabeta, îl caracteriza ca „o persoană care își poartă coroana și în somn”. Era foarte meticulos și încerca să își impună stilul fiecărei persoane care îl înconjura. Deși era foarte devotat sarcinilor sale de rege al României, niciodată nu și-a uitat rădăcinile germane. În 1870, cu ocazia războiului franco-prusac, germanofilia lui Carol I a fost de altfel pe punctul de a-l costa coroana, preferințele românilor în acel moment fiind în contradicție cu cele ale suveranului.

Musai ca generațiile de azi și de mâine să cunoască, să aprofundeze istoria și să cunoască valorile care ne-au înrâurit destinul.