Capsuni ca-n gradinile din povesti, pe platoul Halelor Centrale!

O! suntem în… „zodiac” miresmelor și-a căpșunilor… „îmbujorate” de munca grădinarilor iscusiți dar și de… pofta mare a copiilor!

Ei bine am găsit ceva dulceee și plin de gust autentic pe platoul Halelor Centrale: căpșuni de-ți fură inima dar și papilele gustative…, venite tocmai de la bunii gospodari din Hotarele, localitate îndătinată într-ale agriculturii din județul Giurgiu.

 Savuroase căpșuni. Parfumate și delicioase, așa cum le știm din povestirile părinților și bunicilor. Și… cu preț rezonabil. Și de-aici, din pământ reavăn, românesc, dătător de comori. Am cumpărat și promit să devin cumpărător fidel al minunilor ăstora pentru care cei din Hotarele țin o adevărată tradiție. De altfel, localitatea este cunoscută drept CEL MAI MARE BAZIN DE CULTIVARE A CĂPŞUNILOR DIN ROMÂNIA! (*comună întinsă pe 5.200 de hectare din care 3.200 de hectare reprezintă teren agricol, este situată în Lunca Argeșului. Așezarea ei în această luncă a transformat-o într-un paradis al culturilor de nișă. Hotarele este un fel de patrie a căpșunelor, murelor, a zmeurei, chiar și a coacăzului (dar mai puțin), culturi care prind tot mai mult teren. Edilii de aici spun că sunt supra­fețe însemnate cultivate cu acești arbuști. Cel puțin în cazul căpșunelor, suprafața cultivată este de cca 200 de hectare, iar producția obținută este de 22 de tone la hectar). 

Am găsit în kilogramele cumpărate cele mai multe căpșuni cu greutate de 60-70 și chiar peste 80 de grame, arătoase, bine coapte, în care se oglindește truda țăranului. Pentru că da, avem încă oameni minunai la sate, avem tradiții și gospodari de nota 10.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Oltenița a județului Ilfov și era formată din satele Hotarele și Zboiu, având 3720 de locuitori ce trăiau în 508 case și 8 bordeie. În comună funcționau două biserici și două școli mixte.

 Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Budești a aceluiași județ și avea 4098 de locuitori în satul Hotarele și cătunul Scărișoara.

În 1950, comuna a fost transferată raionului Oltenița din regiunea București. În 1968, comuna a revenit la județul Ilfov, reînființat, alipindu-i-se și satele comunelor Isvoarele și Herăști, desființate. În 1981, o reorganizare administrativă regională a dus la transferarea comunei la județul Giurgiu. Comunele Herăști și Isvoarele s-au separat din nou în 2004, comuna rămânând doar cu satul Hotarele.