Cand… ai binecuvantare sa-ntalnesti oameni-tezaur: Targul Mestesugurilor Traditionale

Când… ai binecuvântare să-ntâlnești oameni-tezaur, oameni a căror inimă e-adânc înfiptă-n satul profund și ale căror mâini meșteresc povestea ne-ntrecută a vechilor îndeletniciri, e-așa. Așa cum e în aceste zile la Ploiești. Că parcă și toamna-i mai aurie, mai plină, când ai în juru-ți o pleiadă de meșteri coborâți, parcă din povești aici, acum, în vremea astea, să ne coasă și să ne țeasă, să ne cioplească la tâmplă statura SATULUI, statura neamului…

Parcă și toamna-i mai aurie, mai plină, când ai în juru-ți o pleiadă de meșteri coborâți, parcă din povești aici, acum în vremea astea, să ne coasă și să ne țeasă, să ne cioplească la tâmplă statura SATULUI, statura neamului…

Și totul mulțumită unui eveniment care, iată, el însuși prinde conturul unei tradiții… Un târg și mai mult decât atât, o manifestare culturală inspirată, necesară, care aduce la Ploiești bogăția și dulceața lucrului făcut cu taină de oameni-tezaur.

Veturia Suciu din legendara Cojocna (județul Cluj)- Tezaur Uman Viu, Iulia Goran- doamna iilor de Breaza, Tanti Păpușa- meșterița de covoare; Măriuca Ciripoiu, Tanti Lizeta, dar și numeroși alți meșteri- din Prahova (Adunați, Ploiești, Izvoarele), Dâmbovița, Botoșani, Brașov, Galați etc sunt aici, acum, pentru a ne împărtăși taine și frumos, de-acolo, din sămânța încă vie a staului tradițional.

Vineri, 18 octombrie 2019, pe Esplanada din fața Palatului Culturii din Ploiești, a avut loc deschiderea oficială a Târgului Meşteşugurilor Tradiţionale. Evenimentul, aflat la cea de a treia ediţie, este organizat de Centrul Judeţean de Cultură Prahova, cu sprijinul Consiliului Judeţean Prahova. Meșteșugurile tradiţionale reprezintă valori, ce consolidează identitatea neamului românesc şi îl definesc în raport cu celelalte popoare.
Manifestările ce se vor desfășura în acest weekend, au ca scop revitalizarea şi sprijinirea elementelor autentice de etnografie, păstrate nealterate de-a lungul veacurilor. Pe parcursul celor 3 zile, vor avea loc demonstraţii de meşteşug, spectacole folclorice de dans şi muzică, expunerea şi prezentarea unor obiecte tradiţionale (ţesături, ceramică, obiecte din piele
și lemn, picturi).
La Târgul Meşteşugurilor Tradiţionale participă meșteșugari din diferite zone etnografice ale țării: Prahova ,Botoșani, Cluj, Brașov, Galați, Dâmbovița, Buzău, Vâlcea.
Prezenți la eveniment,
Prefectul de Prahova, Mădălina Lupea, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, vicepreședintele CJ- Ludmila Sfîrloagă, deputatele Rodica Paraschiv și Laura Moagher Fulgeanu, Inspectorul Școlar General- Nicolae Angelescu și ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat- Radu Oprea, au salutat acest demers de susținere a tradiţiilor şi meșteșugurilor populare, încurajându-i atât pe participanţi, cât şi pe vizitatori să promoveze produsele tradiționale românești.

Foto: Bogdan Toader/Facebook, Veturia Suciu, Prefectura Prahova