Campina iese din CRIZA APEI! Lamuriri de la Institutul National de Sanatate Publica! Dar… „se va preleva o noua proba pentru verificarea conformitatii”

„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la depășirea limitei admise a unor compuși chimici (tetracloretenă şi tricloretenă ) în apa furnizată prin sistemul centralizat al municipiului Câmpina, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări:

Valoarea crescută a compușilor la care se face referire, de 12,5 micrograme/l, crescută față de cea admisă de 10 micrograme/l, a fost măsurată la ieșirea din stația de tratare punct din care apa nu este băută. În rețeaua de distribuție, valorile rezultate au fost sub limita de cuantificare, de peste 20 de ori mai mici față de limita admisă. Prin urmare, riscul ca populația să fi consumat apă cu tetracloretenă şi tricloretenă este minim.

Totodată, precizăm că valorile stabilite în legislație se bazează pe valorile ghid ale Organizației Mondiale a Sănătății la care se aplică principiul precauției. Astfel valoarea ghid a OMS de la care se așteaptă efecte asupra sănătății este de 20 micrograme/l, ori, valoarea înregistrată este cu mult mai mică .

După aplicarea măsurilor recomandate de Direcția de Sănătate Publică Prahova și dispuse de furnizorul de apă, se va preleva o nouă probă pentru verificarea conformității.

În ceea ce privește transmiterea buletinelor cu întârziere, conducerea INSP a dispus o anchetă internă iar persoanele vinovate vor fi sancționate”, a transmis sâmbătă Institutul Național de Sănătate Publică după o întreagă sarabandă produsă de… întârzierea publicării rezultatelor unor analize la apa care ajunge la robinetele câmpinenilor. S-a creat panică și o întreagă tevatura, dar INSP lămurește acum totul. Și sperăm ca lucrurile să reintre în normal și mai ales să nu se mai iște situații de criză, pentru că, la urma urmelor, e „în joc” sănătatea a mii de oameni.

*** În urma unei analize recoltate de DSP în iunie anul trecut, dar comunicată abia pe 25 ianuarie 2024 (ca la noi…), în apa potabilă caredeservește municipiul Câmpina, a fost relevată prezența  a doi compuși chimici – tetracloretenă şi tricloretenă, peste concentrația maximă admisă.

Drept consecință, în urmă cu trei zile, municipalitatea a decis amplasarea din această seară a 20 de containere, care sunt ale operatorului de apă, Hidro Prahova, și alte patru containere, care aparțin Primăriei Câmpina, fiecare container având o capacitate de 1.000 litri.

Primele containere cu apă au fost amplasate, al acel moment,  la Spitalul de Psihiatrie Voila și pe Aleea Buciumului din cartierul Voila.

 Acum lucrurile încep să se limpezească. La…propriu. Noi vă vom ține la curent cu evoluția lucrurilor!

DEMN DE ȘTIUT
Tetracloretilena (sau tetracloretilena sau percloretilena ) este o halogenură organică . Structura sa este similară cu cea a unei molecule de etenă ai cărei patru atomi de hidrogen au fost înlocuiți cu tot atâtea atomi de clor .

La temperatura camerei apare ca un lichid incolor cu miros de clor , mai dens decât apa. Este un compus periculos pentru mediu și toxic pentru organismele acvatice (la fel ca multe halogenuri organice este slab biodegradabil). Nu este inflamabil.

Se folosește în curățătorii chimice , ca solvent pentru degresarea metalelor, în industria chimică și farmaceutică, pentru uz casnic.

Ca solvent poate fi o substanță de abuz.

Tricoletena o regăsim în Diclor-difenil-tricloretan, insecticid organo-clorurat. Este utilizat in dilutie ca pulbere, solutie uleioasa sau spray.

Diclor-Difenil-Tricloretanul denumirea prescurtată DDT este un insecticid care a fost. folosit din anii 1940 ca un toxic de contact.

foto: Facebook