C.N. ”Mihai Viteazul”, cu 3 elevi la Olimpiada Nationala de Astronomie

Felicitări pentru calificarea la Faza Națională a Olimpiadei de Astronomie!

Asta merită trei elei ai Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Ploiești, pentru care  știința asta provocatoare e pasiune, dar și bucuria de a descoperi și dezlega tainele…Universului.

 Cei trei olimpici sunt Mitu Andrei, Mincă Andrada, Popescu David – profesor coordonator Camelia Băran.

SUCCES DEPLIN!!!

Dintre toate domeniile de interes în Renaştere, astronomia poate că surprinde cel mai bine spiritul epocii, acolo unde fizica se întâlnea cu metafizica şi se năşteau marile dileme despre cum funcţionează universul. Astronomia a fost şi terenul celor mai mari confruntări între biserică şi ştiinţă.

În vremea Renaşterii, cărturaii au redescoperit opera lui Platon prin intermediul Bizanţului şi Spaniei musulmane, iar ideea unui univers perfect şi armonios cum este redată în lucrarea “Algamest” părea cea mai logică. Unii însă au început să critice modelul greoi, bazat pe observaţii şi măsurători foarte complicate, căutând alternative la geocentrism. Copernicus a dezvoltat un alt model, cu soarele în centru şi epicicluri, luând în considerare şi mişcarea retrogradă a planetelor, un model mai adecvat datelor empirice. In cadrul marilor dezbateri stârnite, Copernicus s-a folosit de matematică pentru a-şi susţine punctul de vedere şi de fapt opera sa majoră, De Revolutionibus Orbium Coelestium, a fost în primă instanţă apreciată doar pentru acurateţea matematică, întrucât principiile teoretice au fost înfierate de Biserica catolică pe motiv de blasfemie.