Bustul lui Iuliu Maniu dezvelit la Bucov, pe ,,Aleea Fauritorilor Marii Uniri”

ESTE O CERTITUDINE: Consiliul Județean Prahova acordă constant o atenție deosebită acțiunilor și evenimentelor ce marchează sărbătorirea Marii Uniri, dar și parcursul întregii noastre istorii.

Astfel, la începutul anului trecut, în Parcul Memorial ,,Constantin Stere” de la Bucov, a fost lansat proiectul intitulat ,, Aleea Făuritorilor Marii Uniri”, prin care se intenţionează amplasarea a 14 busturi, ce reprezintă o parte din personalităţile implicate în actul unionist de la 1918, prin care a fost creat statul român modern.

Demn de apreciat, până în prezent, au fost deja inaugurate busturile patrioților români Ion Inculeț, Ion I.C. Brătianu, Pantelimon Halippa, Vasile Stroiescu și Iancu Flondor.
Pentru a continua amplul proiect dedicat făuritorilor Marii Uniri, miercuri, 14 august 2019, a avut loc ceremonia de dezvelire a bustului ce îl reprezintă pe Iuliu Maniu.

Acest patriot român ne impresionează prin consecvența cu care a acționat pentru îndeplinirea idealurilor naționale și pentru păstrarea valorilor străbune. În acea epocă de mari transformări, Iuliu Maniu a avut un rol important în susţinerea programului şi curentului național, impunându-se ca un bun modelator al ideilor ţărănismului interbelic.
Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliul Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, a spus răspicat că avem datoria morală să aducem în prim plan figurile marcante care au contribuit la realizarea visulului de veacuri al românilor – unirea.

*Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873Bădăcin – d. 5 februarie 1953Sighetu Marmației) a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. A fost membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.

Iuliu Maniu și-a început cariera politică în cadrul Partidului Național Român din Transilvania. Debutează totodată ca membru, iar apoi președinte al Societății Academice „Petru Maior”, fiind cooptat în 1897, la numai 24 de ani, în comitetul de conducere al PNR. În Monarhia Austro-Ungară, a fost ales, în 1906, deputat în Parlamentul din Budapesta, ca deputat de Vințu de Joscomitatul Alba, activitatea sa parlamentară dezvăluindu-i curajul și intransigența. Pe 22 mai 1906 ține primul său discurs în Dieta de la Budapesta.

În iunie 1915 Maniu a fost încorporat în Armata Comună austro-ungară și trimis pe frontul italian, de unde a fost demobilizat în 1918, întorcându-se la Arad. Împreună cu personalități de primă mărime ale Partidul Național Român din Ungaria și Transilvania, precum Gheorghe Pop de Băsești și Ștefan Cicio-Pop, Iuliu Maniu a participat hotărâtor la pregătirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat. Imediat după întoarcerea din Italia, Maniu a fost trimis la Viena pentru a negocia drepturile minorității române din Transilvania, înființând, la 30 octombrie 1918, la Viena, Consiliul Național al Românilor din Transilvania. A sosit la Arad în 14 noiembrie 1918, unde a pus capăt negocierilor dintre CNR și Oszkár Jászi, reprezentantul guvernului Mihály Károlyi, prin deciderea ruperii Transilvaniei de Austro-Ungaria, spre unire cu restul teritoriilor românești (Vechiul Regat).

Iuliu Maniu s-a numărat între organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. În cuvântarea pe care a ținut-o cu ocazia Adunării Naționale de la Alba Iulia, Maniu a spus: „Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești”. Pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de interne.

Pentru a continua amplul proiect dedicat făuritorilor Marii Uniri, miercuri, 14 august 2019, a avut loc ceremonia de dezvelire a bustului ce îl reprezintă pe Iuliu Maniu.

Tocmai de aceea, prin dezvoltarea Proiectului Cultural ,,Aleea Făuriotorilor Marii Unirii”, generaţiile viitoare vor avea elemente concrete de patrimoniu, care să le amintească de generația unionistă și de anul 1918. La eveniment au mai participat preşedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, reprezentanţi ai parlamentului României, ai autorităţilor locale, membri ai Fundatiei Constantin Stere şi ai Societatii Cultural – Istorice ,,Mihai Viteazul”, precum şi un grup de basarabeni, cursanti la Universitatea de Vară ,,Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.