Bugetul municipiului Ploiesti. Estimari. Si… comparatii cu alte resedinte de judet DE TOP

Primăria Ploiești a pus în dezbatere propunerea de buget local pe 2024, cu o estimare a cheltuielilor la valoarea de 848,5 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 170 de milioane de euro. Peste 179 de milioane de lei ar putea fi directionate către unele proiecte europene..

Proiectul de buget local pe 2024, pus în dezbatere la începutul acestei săptămâni de către edilii ploieșteni, converge către următoarele repere: venituri totale de 846,6 milioane de lei și cheltuieli de 848,5, diferența fiind acoperită din excedentul rămas la 31 decembrie.

Cea mai mare parte a bugetului urmează să meargă, la fel ca în anii precedenți, către secțiunea de funcționare. Pentru rambursări de credite, dobânzi și comisioane, Primăria propune o alocare bugetară de puțin peste 21 de milioane de lei. Pentru curățenia căilor publice, suma propusă este de 23,5 milioane, pentru dezinsecție, dezinfecție și deratizare – 7 milioane, pentru apa meteo – 1,9 milioane, iar pentru penalitățile în cazul neîndeplinirii țintelor de colectare selectivă a deșeurilor – 1,8 milioane. Subvenția pentru energia termică e propusă la o valoare de 74,7 milioane de lei în 2024.

 Ei bine, vă propunem o două comparații, cu alte reședințe de județ: Sibiu și… Cluj.

*„Anul acesta propunerea de buget totalizează peste 1,15 miliarde de lei, o sumă record. O sursă importantă de venit în anul 2024 o reprezintă fondurile europene nerambursabile pe care Primăria Sibiu le-a atras în cadrul PNRR și în Programul Regiunea Centru, pentru finanțarea celor 43 de proiecte aflate în curs de implementare. Bugetul este unul consistent în ciuda faptul că, prin măsurile economico-fiscale, Guvernul a redus veniturile municipalităților, oprind la bugetul de stat o parte mai mare din impozitul pe venitul global. Sibiul gestionează în mod eficient resursele financiare și se bucură de o independență și o autonomie financiară a bugetului local, prin prisma veniturilor proprii încasate, precum și a sumelor rambursate din fonduri europene nerambursabile, în proporție de aprox. 90% până la finele lui 2023, diferența urmând a fi rambursată în 2024. Aceste sume ne-au ajutat să echilibrăm bugetul și să compensăm pierderile generate de modificările legislative, chiar dacă sumele reduse ar fi fost necesare și utile în contextul numărului mare proiecte de dezvoltare pe care le derulăm”, a precizat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

*Potrivit infrmațiilor oficiale, bugetul general al Municipiului Cluj-Napoca în 2024 este de 3.586.425.800 lei (721.281.057 euro), cu 25% mai mare față de anul anterior, după cum anunță municipalitatea.