Bucovul, cu-a sa istorie cu radacini in… Epoca Bronzului

 

Prahovenii musai să cunoască trecutul comunei Bucov. E aici o adevărată… „CARTE DE ISTORIE”.

Istoria este cartea vieții, în paginile căreia timpul a înscris lecțiile pentru cei dispuși să învețe.

Așezarea tracică (bronz), dacică (perioada Latène) și străromânească (sec V–VII d.Hr.) de la fosta Fermă 11 Chițorani constituie un sit important pentru atestarea continuității viețuirii pe Valea Orlei. De asemenea, descoperirile arheologice din punctele Rotari, Ghespari și Tioca, aflate între lunca Teleajenului și pârâul Bucovel au stabilit că cele trei așezări își încep existența în sec al VIII-lea și durează până spre sfârșitul veacului al X-lea, conținând „numeroase elemente de o pregnantă tradiție autohtonă daco-romană, care, în ciuda contactelor cu alte populații, s-au păstrat de-a lungul veacurilor, constituind baza culturii materiale vechi romanești” (M. Comșa, Cultura materială).

 

Evoluția așezărilor dovedește că, spre sfarșitul perioadei lor de existență, ele se reuniseră în jurul unui punct fortificat, alcătuind o formațiune politică, punct amplasat în mod prezumtiv „undeva pe teritoriul satului Bucov, poate pe terasa înalta dintre Gârla Morii și Bucovel, din epoca feudalismului dezvoltat”. Similititudinile „dintre modul de trai al dacilor și cel al locuitorilor din așezările de la Bucov”, elementele de tradiție daco-romană din cultura materială și spirituală a băștinașilor, conjugate cu apropierea drumului roman ce lega Transilvania de Dunare, urmând în mare măsura cursul Teleajenului, al „drumului sării”, conduc la concluzia că „populația de la Bucov este nu numai moștenitoarea unor bunuri aparținând culturii materiale, ci și păstrătoarea unor bunuri spirituale de tradiție dacică și romană provincială, care reprezintă un element de continuitate în plus și deosebit de important.

 

Prima mențiune documentară a așezării (dacă luăm în seamă localizarea aici a târgului săcuienilor făcută de C.C. Giurescu în 1943), aflată până în prezent, ar data de pe la 1431, când Dan al II-lea scrie tuturor târgurilor și vămilor țării că a reînnoit privilegiul comercial dat de Mircea cel Bătrân brașovenilor (DRH,I,p. 130).

Toate detaliile-AICI!