Baumix: Previziuni pentru piata materialelor de constructie

Piața materialelor de construcţii se va situa în acest an la nivelul din 2011, într-un scenariu pozitiv, după o scădere de 20% în 2011 faţă de anul anterior, a anunţat azi producătorul de materiale de construcţii Baumix, care detine o fabrica de productie la Ploiesti.
Astfel, potrivit reprezentanților companiei, în 2012 piața renovărilor nu are perspective de creștere până când nu va fi relansată politica de creditări, iar în ceea ce privește piața construcților noi – ansambluri rezidențiale sau clădiri de birouri- aceasta depinde în foarte mare măsura de politica naționala de taxe și impozite care, în acest moment, nu este atractivă pentru investitori.

Legat de evoluția prețurilor pentru materialele de construcții, 2012 va fi cu siguranță un an cu materii prime și resurse mai scumpe în general ceea ce, potrivit Baumix, va duce la o scumpire cu minim 5% a materialelor de construcții.

“Tendința anului 2011 a fost din păcate de promovare a produselor cu preț mic, ceea ce a dus la scăderea profitabilității pe întreg lanțul, și va avea ca efect lucrări cu durată scurtă de exploatare și la nivel calitativ mediocru. Noi sperăm într-o reorientare a preferințelor consumatorului înspre produsele de calitate în detrimentul celor caracterizate doar de un preț mic, fapt care ar putea aduce efecte benefice spectaculoase în industria de profil, atât pe verticală cât și pe orizontală,” a declarat Răzvan Bobe, director cercetare dezvoltare Baumix.

Așadar, o revenire din punct de vedere calitativ a pieței materialelor de construcții începând cu 2012 va atrage și o revenire a valorii pieței. Totuși, conform reprezentaților Baumix, în privința volumelor, acestea nu se vor mai situa la nivelul anilor precedenți.

În ceea ce privește posibila intrare pe piață a unor jucători noi în 2012, potrivit reprezentanților Baumix, aceasta este puțin probabilă, în condițiile în care suma capacităților de producție existente, conform declarațiilor producătorilor, depășește necesarul actual. De asemenea, se estimează că, dat fiind contextul economic și faptul că piața materialelor de construcții a fost una dintre cele mai afectate de criza din ultimii ani, și în 2012 vom asista la falimente/preluări.

Compania Baumix este prezentă pe piaţa din România din 2003. Compania are la ora actuală șase linii de producţie la Ploieşti cu o capacitate de producţie de 35.000 tone lunar.