Banca fondata de Liviu Luca a ajuns la fond de investitii asiatic

Fondul de investiţii PineBridge, care preluase pe piaţa locală acum doi ani AIG Fund, a cumpărat banca locală de talie mică MKB Romexterra, aflată în proces de rebranding în Nextebank, într-o tranzacţie evaluată între 20 şi 30 de milioane de euro, conform unor surse din piaţa bancară.
MKB Romexterra, care era controlată de grupul maghiar MKB – deţinut de banca germană Bayern LB, a fost scoasă la vânzare anul trecut şi a fost curăţată de creditele neperformante rămânând cu active de numai 1,1 mld. lei (250 milioane euro).

Romexterra, care are o sucursala la Ploiesti, la parterul cladirii de birouri OMV Petrom, care a fost înfiinţată în 1993 la Târgu-Mureş, de societăţi de stat din industria petrolieră şi de gaze şi de sindicatele afiliate acestora conduse de ploiesteanul Liviu Luca, a traversat toată această perioadă rămânând în a doua parte a clasamentului bancar din punctul de vedere al mărimii, cu cote de piaţă de sub 1%. După 2000, de Romexterra şi afacerile ei a fost legat şi numele controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, având în vedere prietenia dintre acesta şi Liviu Luca.

Banca a fost vândută în toamna lui 2006 către grupul ungar MKB, care avea susţinerea financiară a puternicei bănci germane Bayern LB. Pentru preluarea controlului s-a luptat în acea perioadă şi fondul ceh de investiţii PPF, care a ajuns la un moment dat la peste 20% din bancă.