Azi cinstim Sfintii Mucenici! Pastrati traditia!

Măcinic în străchioară,

de ce n-ai venit la școală?…

n-am vinit că am mâncat

și-ncă… nu m-am săturat

ș-oi mânca ș-acum, că-s faini

măcinicii…

îmi mai dai?!

Zahăr, nici și scorțișoară

miere, poate…

toate-n oală

măcinicii-noată-n zamă

io pe tăți îi bag în samă…

Azi musai să cinstim Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuită pe data de 9 martie. Evenimentul, devenit frumoasă tradiție, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională în întreg estul Europei.

În fiecare an, pe 9 martie, ortodocșii îi prăznuiesc pe cei 40 de mucenici care și-au pierdut viața pentru că nu au renunțat la credința creștină, așa cum le poruncise împăratul Liciniu. Majoritatea românilor sărbătoresc această zi preparând mucenici și închinând 44 de pahare de vin, așa cum cere tradiția.

Legenda celor 40 de Mucenici romani

Cei 40 de mucenici erau, de fapt, o legiune de soldați creștini din Capadocia care luptau în armata împăratului Liciniu, care nu credea în Dumnezeu. Legenda spune că aceștia au fost forțați să se închine idolilor și să-și lepede credința. Refuzând, cei 40 de mucenici au fost întemnițați vreme de 8 zile și persecutați. Surprins de rezistența lor în fața pedepselor, guvernatorul Armeniei a ordonat omorârea lor prin înghețare în apele unui lac de la marginea orașului Sevastia (astăzi Sivas, oraș în Turcia). 

Unul dintre cei patruzeci de soldați nu a mai putut îndura frigul năprasnic și a acceptat să aducă ofrande zeilor romani. A murit imediat după ce a ieșit din lacul înghețat și a intrat în baia caldă, pregătită de persecutori pe malul lacului. Unul dintre gardieni, pe nume Aglaius, care supraveghea martiriul soldaților, a văzut deodată o lumină supranaturală care-l copleșea și s-a proclamat creștin. El s-a dezbrăcat și a intrat în apele lacului, alăturându-se celor treizeci și nouă de oameni rămași. Numărul mucenicilor a rămas, astfel, patruzeci.

De ce 44 de pahare cu vin și nu 40, după numărul martirilor?

Tradiția creștină spune că bărbații trebuie să bea în ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Se zice că acestea reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Nu poți să bei cele 40 de pahare cu vin?  E bine ca măcar să guști vin sau să fii stropit cu vin, acesta însemnând sânge și putere de muncă peste an.

În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde vine diferența? După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40. După cea geto-dacică, au fost 44. Și tot atâtea sunt zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în unele zone, există până astăzi credința ca acești Sfinți au fost 44.

sursa foto: Teo’s Kitchen; Facebook