Azi, anotimp de poezie! Azi, nasterea necuvantului din care-a rasarit un uniVERS: Nichita

NE E ÎN SUFLET, PURUREA… Nichita Stănescu (n. 31 martie 1933, Ploiești, Regatul României – d. 13 decembrie 1983, București, RS România) a fost un poet, scriitor și eseist român, ales membru post-mortem al Academiei Române. A fost și ne rămâne în suflet necuvântul florii, al versului, al iubirii…

Nichita ne e anotimp de poezie și gând. Și bine-ar fi să fie cum e firesc: să ne foe așa în orice pas al timpului, în versul clipei- și azi, și mâine și la răsărit… Să-l simțim respirând în respirația gândului și… cititului nostrum, în inima poftei de citit ce ne-o fi pururea și nouă și copiilor noștri în veac.

Este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”. Nichita Stănescu aparține, temporal și formal, neo-modernismului românesc din anii 1960 – 1970.

Nichita Stănescu a fost considerat de către unii critici literari, precum Alexandru Condeescu și Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabilă, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici.

Poetul Necuvintelor a fost… nu doar laureat al Premiului HERDER, a fost un inovator, un soi de… Picasso al cuvântului care ne-a lăsat o moștenire uriașă.

1955 – Nichita și-a adunat poeziile sale „bășcălioase” într-un volum numit Argotice — cântece la drumul mare și publicat foarte târziu, după moartea sa, în 1992, de Doina Ciurea

” din Cluj și în „Gazeta literară” cu trei poezii.

 (director, Zaharia Stancu).

.

.

, un volum cu care poetul primește Premiul Uniunii Scriitorilor. O cunoaște pe poeta Gabriela Melinescu, și în tensiunea relației lor poetul creează cele mai explozive poeme ale sale.[judecată de valoare]

.

. Elegiile vor apărea integral însă abia în anul următor, în prima sa antologie, Alfa.

, antologia Alfa și volumul de poezii Oul și sfera.

, care primește Premiul Uniunii Scriitorilor. Mai apare și volumul de poezii Un pământ numit România. Este numit redactor-șef adjunct al revistei „Luceafărul”, alături de Adrian Păunescu.

”, revistă condusă de Nicolae Breban.

 și a doua antologie din opera sa cu un titlu neutru, Poezii. Susține o rubrică lunară în revista „Argeș”.

, ediție bilingvă de poezii inedite și Nereci (Necuvintele).

 și Măreția frigului. Pentru volumul de eseuri Cartea de recitire obține pentru a treia oara Premiul Uniunii Scriitorilor.

.

. Tipărește cea de-a patra antologie a sa, Starea poeziei, în colecție Biblioteca pentru toți. Devine publicist comentator la „România literară”. Se mută în ultima sa locuință, din Str. Piața Amzei nr. 9.

Scriitorul suedez Arthur Lundkvist îl propune Academiei Suedeze pentru includerea pe lista candidaților la Premiul Nobel.

, care primește în același an premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române

.

Editura Narodna Kultura din Bulgaria îi publică volumul Bazorelief cu îndrăgostiți, traducător Ognean Stamboliev.

Se presupune că a fost nominalizat de Academia Suedeză la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de Max Frisch, Jorge Borges, Leopold Sedar Senghorn. Laureatul va fi poetul grec Odysseas Elytis. De obicei sunt nominalizați într-un singur an, în etapa finală, trei sau patru scriitori, dar nu se cunoaște acest lucru decât după desecretizarea voturilor, care este dezvăluită după 50 de ani. Deci nu știm dacă Nichita Stănescu a fost nominalizat la premiul Nobel sau doar propus, cum sunt, de altfel, mulți scriitori.

”, realizat de Constantin Crișan în colaborare cu Augustin Frățilă, este pus în vânzare de Casa de discuri Electrecord. Vizitează Satu Mare, fiind acompaniat de scriitorii Gheorghe Pituț, Petre Got, Ion Iuga, Mihai Olos, George Vulturescu, Radu Ulmeanu, Alexandru Pintescu.

, subintitulat Recviem pentru moartea tatălui este o selecție din tot ce a scris poetul de la ultima sa apariție editorială.

 și Iugoslavia, înainte să-și fractureze piciorul stâng în luna noiembrie în Vrancea, accident care-l va imobiliza în casă timp de șase luni.

 solicită directorului Editurii Albatros, Mircea Sântimbreanu, publicarea între coperte a lucrării Antimetafizica, Nichita Stănescu însoțit de Aurelian Titu Dumitrescu.

. În timpul unei călătorii în această țară va avea o criză foarte gravă, ce necesită intervenția medicilor.

, Editura Cartea Românească, 1985, (inițial Nichita Stănescu și Aurelian Titu Dumitrescu au publicat în întregime Antimetafizica în suplimentul literar al „Scânteii Tineretului”, în 1983).

 – (antolog și traducător Daniel Ioniță, Editura Minerva 2012 – ISBN 978-973-21-0847-5)

Foaie verde de albastru, de-ancălare pe-un cal măiastru, să-l colindăm și să-l trăim pe Nichita… acum și pururea…

foto: Facebook