Atentie la premiile neasteptate!

Ca în multe alte domenii ale infracţionalităţii, când vine vorba de ingeniozitatea autorilor de înşelăciuni nu puţini sunt aceia care râmân uimiţi de capacitatea acestora de a inventa capcane în care să-şi atragă victimele, de a crea scenarii cât se poate de verosimile în care principalele roluri sunt jucate la perfecţie de ei înşişi.
Nu mai prejos la capitolul spectacol se situează şi cei care se lasă atraşi în jocul lor, dând dovadă de o naivitate care ar putea stârni ironia celor mai multi dintre noi. Referitor la modalităţile prin care reuşesc să comită înşelăciunile, fără îndoială cea mai în vogă metodă folosită de aceşti indivizi sunt cele prin intermediul serviciilor de telefonie mobilă, mai precis prin SMS.

Nu de puţine s-a întâmplat să primim un mesaj text pe telefonul mobil prin care eram anunţaţi că am câştigat un premiu de la diverse firme şi că, pentru a intra în posesia lui, suntem nevoiţi să cedăm (ca garanţie, spre exemplu) o anumită sumă de bani: transfer de credit prin intermediul unei cartele SIM sau prin virament bancar.

Primul lucru pe care persoana, entuziasmată şi uşor confuză în acelaşi timp, îl face de obicei este să sune la numărul de la care a primit anunţul. La celălalt capăt al „firului” este întâmpinat de o voce profesionistă, experimentată, care lasă de înţeles că este un operator autentic de relaţii cu clienţii, care îi întăreşte încrederea că vorbeşte chiar cu un reprezentant al firmei care oferă premiul…după care tranzacţia este ca şi realizată.

Asta se întâmplă în cazul în care cei entuziasmaţi de posibilitatea unui câştig venit de nicăieri nu încheie tranzacţia fără măcar a se interesa printr-un telefon la expeditorul mesajului. Sunt însă şi persoane care constientizează pericolul şi, atraşi totuşi de eventualul câştig, se informează direct la o filială/sucursală a persoanei juridice care se presupune că oferă respectivul premiu, de unde se edifică asupra faptului că nu a fost decât o farsă care putea să-i lase cu buzunarele ceva mai goale.

Dacă totuşi primiţi o asemenea ofertă, care, în cel mai probabil caz, se va dovedi ulterior a fi o tentativă de înşelăciune, pentru a vă edifica asupra acestui fapt adresaţi-vă personal unui reprezentant autorizat al firmei respective.

Ulterior, este bine să relataţi cele întâmplate la poliţie, pentru a putea contura mai clar coordonatele acelei fapte şi a ajuta justiţia să descopere pe cei care fac bani frumoşi din activităţi de acest gen. În general, este vorba despre persoane aflate în atenţia poliţiei sau, mai grav, care săvârşesc acest gen de infracţiuni chiar din unităţile penitenciare.

Exemple:

Poliţiştii Biroului de Combatere a Infracţiunilor Contra Patrimoniului îl cercetează penal pe L. Vasile, în vârstă de 32 ani din Piatra Neamţ, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Bărbatul este suspectat că la data de 6.08.2010, declinându-şi calitatea de operator al unei companii de telefonie mobilă, sub pretextul câştigării unui premiu de 20.000 euro, a solicitat unei femei din Ploieşti să depună prin mandat poştal suma de 4.500 lei, sumă ce ar fi reprezentat taxa de ridicare a premiului.

• O situaţie similară este cea a lui H. Cornel, care a fost contactat telefonic la domiciliu, de o persoană care l-a anunţat că este câştigătoarul sumei de 20.000 de euro, iar pentru a beneficia de premiu trebuie să furnizeze un număr de cont pentru a-i fi livrat premiul. Întrucât partea vătămată nu cunoştea numărul de cont, a stabilit că urma să ţină legătura pe telefonul mobil.

După ce a obţinut numărul de cont, reclamantul a apelat numărul de telefon, apelul fiind preluat de o persoană care i-a solicitat să depună suma de 1.740 lei , reprezentând un comision pentru încasarea premiului . După confirmarea plăţii, reclamantului i-a fost adus la cunoştinţă faptul că a mai obţinut încă un premiu suplimentar de 6.000 euro, însă pentru a primi întregul câştig, trebuie să mai vireze încă 5.101 lei. H. Cornel a virat suma respectivă, moment în care i s-a adus la cunoştinţă că a mai câştigat 10.000 euro, motiv pentru care a mai virat încă 6.801 lei, în contul indicat de „operator”.

La data de 22.05.2011, H. CORNEL a fost contactat din nou pe telefonul mobil, oferindu-i-se un nou premiu în bani, însă a refuzat să mai vireze bani şi s-a prezentat la Poliţie, unde a depus reclamaţie. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în vederea depistării suspecţilor şi luării măsurilor legale.