ASTA DA, VESTE BUNA: Cea mai mare dintre toate formele de arta, TEATRUL, introdus in „trunchiul comun” pentru elevii de clasele IX-X

O veste absolul minunată, de natură să ne inspire și să „dea ghiers” unor inițiative de nota 10 pentru viitorul adolescenților! Teatrul va fi introdus în trunchiul comun pentru elevii de clasele IX-X, pe lângă Muzică și Desen, în planurile-cadru de liceu pregătite pentru elevii care intră în clasa a IX-a în 2026.  Știrea a fost deja confirmată ministrul Educației și Cercetării, Daniel David.

Joi, în cadrul unei recente dezbateri organizate sub egida Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie (UNATC) „I.L. Caragiale” din București, șeful Educației a precizat că vor exista elemente de artă teatrală pe lângă orele cunoscute de educație muzicală și desen, care în prezent se desfășoară fiecare în regim de o oră o dată la două săptămâni.

„Noi (Daniel David și rectorul UNATC, Liviu Lucaci – N.R.)am avut o discuție înainte de lansarea planurilor-cadru, fiindcă într-adevăr avem în trunchiul comun disciplina Arte, iar în prima variantă, după discuția cu domnul rector (n. red. Liviu Lucaci), noi am propus o formă mai soft, în care am spus Elemente de artă teatrală. După ce am lansat planurile-cadru, am spus că ar cam trebui să fie – cum avem muzică, artele plastice/ vizuale -, să avem și componenta de educație teatrală. Mi se pare absolut normal, nu știu de ce nu am făcut așa de la început, acum asta este. Nu avem pe ce să ne luptăm, mai degrabă suntem aici ca să marcăm, ca să sărbătorim acest lucru”, a declarat David.

Trebuie tiut în acest context că Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” din Bucureşti a anunțat că susţine „energic” și a lansat o petiție pentru introducerea Educaţiei Teatrale şi a disciplinei Arte în planul-cadru pentru învăţământul liceal, care să includă și teatrul, la clasele a IX-a şi a X-a, indiferent de profil.

*** Ce este teatrul?

Termenul de teatru provine din cuvantul grecesc theatron, care ar putea fi tradus ca spatiu de contemplare . Astfel, cuvantul nu se refera doar la oameni care joaca, ci la locul in care se desfasoara activitatea, ansamblul tuturor productiilor dramatice ale unui oras, arta de a le compune si de a le reprezenta si multe alte lucruri.

Ca orice forma de arta, teatrul trebuie sa prezinte o serie de caracteristici pentru a fi considerat ca atare. Printre acestea, gasim urmatoarele:

  • O poveste sau situatii specifice trebuie sa fie reprezentate in direct. In ea, personajele lucrarii trebuie sa interactioneze intre ele intr-un fel sau altul.
  • Este interpretat in fata unui public, care poate doar sa observe (pasiv) sau sa ia parte la spectacol intr-un fel (activ).
  • Lucrarea necesita reprezentare de catre profesionisti calificati, adica actori, care intruchipeaza diferitele personaje si dau viata povestii.
  • Spatiul de spectacol contine in mod normal material scenografic, precum decor si decor. In alte cazuri, se face apel la imaginatia privitorului.

Se spune, nu ântîmplător, că Teatrul, caformă absolute de artă, te învață să trăiești, să… simți, să vorbești, să te raportezi la comunitate.

„Consider teatrul ca fiind cea mai mare dintre toate formele de artă, cel mai imediat mod prin care o ființă umană poate împărtăși cu altul sensul a ceea ce înseamnă a fi ființă umană.” — Thornton Wilder.