ASA DA! Simulare pe… aripi de poveste, la BAC: inspirat subiect la Literatura- HARAP ALB

Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a au susţinut, luni, 27 martie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română de la simularea examenului de Bacalaureat 2023, prima probă din cadrul simulării acestui examen național cu impact major.

Potrivit IȘJ Prahova, în județul nostru, s-au prezentat la prima probă a simulării Bacalaureatului 4900 de absolvenți de la cursurile de zi, seral și fără frecvență. 700 de elevi au absentat.

Subiectele și baremele de corectare au fost publicate pe edu.ro, fiind disponibile și pe publicate pe edu.ro.

 La profilul real (Filiera teoretică – Profilul real; Filiera tehnologică; Filiera vocaţională – Toate profilurile (cu excepţia profilului pedagogic)

, elevii au avut basmul cult în partea dedicată eseului, la punctul al III-lea, și o poezie la cel de-al II-lea punct.

La ora 15:00 au fost publicate subiectele și baremul pe edu.ro.

Subiectul al II-lea a avut în prim plan poezia Versuri a lui Tudor Arghezi. Un text de 50 de cuvinte în care să fie comentată relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Doar 10 puncte a avut acest subiect.

 Subiectul al III-lea a fost tot unul de „creație“ : „Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularități de construcție a unui personaj dintr-un basm cult studiat”.

La profilul umanist, subiectul al III-lea a fost de asemenea, unul pe cât de complex, pe atât de frumos:  elevii au avut de scris un eseu pe tema relației dintre două personaje dintr-un basm cult studiat.
Lesne de înțeles, era vorba despre nemuriorul „Harap Alb”, lăsat nouă moștenire de Ion Creangă.

*În literatura noastră, Povestea lui Harap Alb ilustrează, dimpotrivă, realismul, deoarece „Creangă ealtceva, nici narator ţăran, nici folclorist, culegător, prelucrător, basmele lui nu sunt rescrise, împodobite, alterate în structura lor (ca ale lui Slavici). Fără a ieşi din schemele basmului popular, fără ainventa nimic esenţial, Creangă retrăieşte cu ingenuitate întâmplările povestite. Geniul humuleşteaneste această capacitate extraordinară de a-şi lua în serios eroii (fabuloşi sau nu, oameni sau animale), dea le retrăi aventurile, de a pune cu voluptate în fiecare propriile lui aspiraţii nerostite, slăbiciuni,tulburări şi uimiri, adică de a crea viaţă. El e creatorul unei «comedii umane» tot aşa de profundă şi deuniversală în tipicitatea ei precum a lui Sadoveanu.”

Criticii sunt de acord: Fără îndoială o capodoperă, “Povestea lui Harap-Alb” este cel mai reprezentativ basm al lui Creangă, nu pentru că în el sunt cumulate majoritatea temelor, motivelor, modalităților narative specifice basmului, ci pentru ca relevă conștiința scriitoricească a autorului, faptul că opera literară este o plăsmuire artistică a realității cu multiple valențe psihologice, etice și estetice.

***Proba obligatorie a profilului va fi marţi, iar miercuri – proba la alegere a profilului şi specializării. *** ATENȚIE! Înscrierile la Bacalaureat 2023:  Elevii se pot înscrie la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2023 în perioada 29 mai – 2 iunie. Examenul de Bacalaureat 2023 începe în 12 iunie, cu evaluarea competențelor, iar în 26 iunie 2023 elevii de clasa a XII-a vor susține prima probă scrisă – cea la Limba și literatura română. În intervalul 26 – 29 iunie 2023 vor avea loc probele scrise la BAC 2023. Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2023 vor fi afișate în 3 iulie, iar rezultatele finale vor fi publicate în 7 iulie.