Anuntul Premierului dupa atacul ursului ucigas in Valea Jepilor Mici

Teribilul incident de marți, din imediata apropiere a Cascadei Caraiman, soldat cu decesul unei tinere (aflăm că victima abia absolvise liceul) a stârnit valuri de reacții încomunitate dar și la nivel înalt.

Mulți au deplâns acut mai deglabă ursul decât tânăra care a fost sfâșiată și acaparată cu totul de animal unul foarte intelligent, de altfel, dar care poate deveni extem de agresiv. Alții, foarte mulți, de altfel, spun că este necesar o legislație foarte clară dar și și măsuri care să asigure urșilor un habitat normal și care să îi facă să nu se mai apropie de zonele circulate sau locuite asigure și ca aceștia să nu mai ajungă în starea de a căuta cu disperare hrană. Da, dar… ursul se adaptează, își face cale către locurile propice, ajunge uneori și să se scalde în piscinele din curțile oameilor sau, când intră în locuințe… se orientează și se duc direct la frigider sau cămară.

Iar când atacă pot, într-adevăr să devină… ucigași.În fond, sunt sălbăticiuni… iar cazul de ieri, când un om a pierit în ghearele ursului… NU E DELOC SINGULAR ÎN ROMÂNIA!

Prin urmare, problema e una complexă și…nu suferă amânare!

Așa se face că nu a întârziat săapară și reacția din partea Premierului Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a anunțat că Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru trecerea unei inițiative care să modifice cadrul legislativ astfel încât să ajute la gestionarea pericolului în zonele populate.

„„Nu neapărat împuşcaţi, să facă o selecţie acolo unde este o zonă de pericol, unde sunt alarmaţi prin primari, prin pădurari, prin localnici”, este opinia prim-ministrului.

„Am vorbit și cu domnul ministru al Mediului și cu cei mai implicați și știutori. Am vorbit și cu domnul Simonis, domnul președinte al Camerei, pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament și, după discuțiile cu Ministrul Mediului, pornim o inițiativă și asta este, vom cere sesiune extraordinară ca să trecem prin Parlament”, a spus premierul Marcel Ciolacu în cadrul unor declarații de presă.Întrebat cu privire la modificările legii, premierul a mai explicat că momentan subiectul este încă în analiză. „În acest moment la asta lucrăm. Este evident că primează viața omului, dar repet, nu va fi dat liber la împușcat urșii pe teritoriul României, fiecare cum dorim și când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a mai opinat premierul.

*În această dimineață, s-a dat alarma și la Sibiu, unde un urs a fost văzut traverând strada în zona dintre Grădina Zoo din Dumbravă și Muzeul ASTRA.