Amprenta sculptorului Casei Regale la Ploiesti. Cati (mai) stiu?

Clopotnița catedralei „Sf Ion Botezatorul” – Monumentul Eroilor din 1916-1918 (Cod LMI : PH-II-m-A-16261) – Ploiești. UN monument în sine, o capodoperă emblematică pentru ploiești. Câți știu, oare, că aici elementele sculpturale decorative au fost executate de EMIL W. BECKER, sculptorul Casei Regale (descendent al unei celebre familii cu rădăcini până în secolul al XVII-lea?!

Emil Wilhelm Becker (cu numele complet Emil Wilhem August von Becker), (n. 7 iulie 1881, București, România – d. 1952) a fost artist plastic și arhitect român și sculptorul Casei Regale a României.

Familia Becker se trage din Germania, unde i se cunosc strămoșii până în secolul al XVII-lea. Străbunicul lui Emil, un faimos gravor, a fost rugat de țarul Rusiei, Petru cel Mare, să-i facă o serie de bijuterii.

Urmașul lui Filip, August Becker, născut la Hamburg, care era și el un renumit gravor și modelator în metal, a venit în România în jur de 1875, invitat de regele Carol I pentru a restaura ornamentele de plumb ale Mănăstirii Curtea de Argeș. August a avut un fiu, Emil Wilhem August von Becker, care avea să devină, peste ani, artist plastic și sculptor al Casei Regale.

Emil Wilhelm August von Becker, al treilea copil al soților August von Becker și Anna Popper, s-a născut pe 7 iulie 1881 la București, în Mahalaua Manea Brutaru (azi Calea Griviței). A fost botezat în confesiunea protestantă precum părinții săi, nașa sa fiind contesa Marie von Adlersflugel, domnișoară de companie a Reginei Elisabeta, alături de familia Redewige.

Tânărul Emil a urmat cursurile Școlii Germane evanghelice din București, la 18 ani fiind un veritabil poliglot, vorbind germana, franceza, engleza și italiana. Limba română era vorbită în mod firesc.

A devenit apoi elev al maestrului Ion Georgescu, directorul Școlii de Belle-Arte, supranumit și „părintele sculpturii moderne românești.” Ulterior, timp de un an, și-a continuat ucenicia în atelierul lui Luigi Buzzi și Brida din Milano, către 1902 absolvind Școala de sculptură Breza din Milano. În atelierul lui Ion Georgescu, Emil Wilhelm August a fost remarcat de arhitectul Ion Berindei care-l va trimite la Paris în 1903, la profesorul Sporrer. Un an mai târziu, în 1904, a plecat să studieze la Institutul Regal de Arte din München, unde a studiat sculptura și arhitectura, absolvind în 1906, cu un an mai devreme. Dovada că a fost un student eminent este faptul că numele său a fost gravat pe placa de onoare a Institutului.

În 1921, Emil Wilhelm Becker a fost membru fondator al Sindicatului Artelor Frumoase și ulterior vicepreședinte al acestuia.

* Prima sa lucrare importantă a fost catapeteasma pentru pavilionul românesc de la Expoziția Universală de la Paris (1900).

 Foto: Monumente Istorice – Prahova, Prahova Business