Amenzi de sute de mii de lei aplicate de inspectorii ITM Prahova in luna august 2022

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat, în luna august a.c., 223 de acţiuni de control în  domeniul de competenţă. Faptele contravenţionale constatate cu ocazia derulării controalelor au fost sancţionate prin aplicarea de avertismente sau, în situaţiile în care faptele au avut un grad de pericol social concret ridicat, cu amenzi contravenţionale, valoarea totală a amenzilor contravenţionale aplicate în luna august 2022 fiind de 445.000 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 142 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 424.000 lei. Cu ocazia controalelor efectuate, inspectorii de muncă au depistat 24 de persoane care prestau muncă nedeclarată şi au sancţionat angajatorii cu amenzi în valoare totală de 360.000 lei.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a fost efectuat un număr de 81 de controale, aplicându-se amenzi în valoare de 21.000 de lei. Angajatorii au comunicat către ITM Prahova 27 de evenimente, în urma cercetărilor urmând să se stabilească caracterul acestora, respectiv dacă sunt accidente de muncă sau accidente în afara muncii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova aduce spre ştiinţă angajatorilor care au salariați încadrați cu ocupația de jurisconsult următoarele: întrucât Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va radia din COR ocupația de jurisconsult, cod COR 261102, angajatorii care au angajați în această funcție trebuie să înlocuiască această ocupație, în contractele individuale de muncă, cu aceea de consilier juridic, cod COR 261103.

”Modificarea funcției se poate efectua prin întocmirea unui act adițional la contractul individual de muncă, conform prevederilor art.17 alin.5 din Legea nr.53/2003, Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Informăm, pe această cale, toți angajatorii aflați în situația menționată, că această modificare a contractului individual de muncă trebuie efectuată până la data de 30 septembrie 2022 și transmisă în registrul general de evidență a salariaților, cel târziu în ziua anterioară producerii modificării, conform prevederilor art.4, alin.2 din H.G. nr. 905/2017”, a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.