EXCLUSIV: Ambasadorul Turkmenistanului, la un seminar organizat de UPG Ploiesti

Ambasadorul Turkmenistanului la București, E.S. Sorhat Jumayev, a fost prezent astăzi, 14 martie 2018, la sediul Universității Petrol și Gaze din Ploiești, la simpozionul intitulat „Strategia Energetică și a Transporturilor în Turkmenistan”, sesiunea de discuții fiind moderată de către Prorectorul UPG Ploiești, Prof. Univ. Dr. Ing. Mihail Minescu. La eveniment au fost prezenți Președintele Senatului UPG Ploiești – Prof. Univ. Dr. Ing. Nicolae Paraschiv, Dana Hatisi – Director în Ministerul Energiei, Mădălina Lupu – Director în Ministerul Afacerilor Externe, președintele Camerei de Comerț și Industrie Prahova – Aurelian Gogulescu, Corneliu Condrea – consilier la Ministerul Energiei, Cătălin Niță – Director Executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze, reprezentați ai unor companii din domeniul gazelor naturale, cadre didactice și studenți din Turkmenistan la UPG Ploiești.

Până acum, 37 de studenți din această țară au absolvit UPG Ploiești, alți 22 de studenți fiind la studii în acest moment la UPG, instituția noastră având un protocol de colaborare cu Universitatea din Askabat. De altfel, cadre didiactice formate la Ploiești au ajuns chiar să predea la instituția de învățământ superior amintită.

„Suntem mereu în contact cu Universitatea din Ploiești și ne leagă multe acțiuni realizate până în prezent în comun. Sunt convins că vom colabora și în viitor în domeniul petrolului și gazelor naturale. Țara noastră este un jucător important în regiune, fiind al patrulea producător mondial de gaze naturale. Suntem interesați să cooperăm și cu firme din România, mai ales că traseul nostru este unul orientat către Uniunea Europeană”, a spus Ambasadorul Turkmenistanului.

În privința colaborării academice, în anul viitor universitar vor veni cinci studenți la Ploiești, ca bursieri ai statului roman sau pe cont propriu valutar. De asemenea, in cadrul Programului Erasmus, in perioada 2017-2021, există un agrement care cuprinde mobilități de cadre didactice, în ambele sensuri, dar si mobilități și plasamente de studenti.

Referitor la colaborarea economică dintre cele două țări, președintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu, a spus că „relația noastră de afaceri cu Turkmenistanul este puțin vizibilă. Ne dorim să dezvoltăm colaborări nu doar la nivel academic, ci și economic, prin organizarea de misiuni economice sau forumuri de afaceri bilaterale”.