Aici e… Voronetul Munteniei! Biserica pictata de un artist celebru are cel mai amplu tablou votiv si e in Prahova, pe plai Cantacuzin

  E de o frumusețe răpitoare și… da, e aici, la noi în Prahova! Iar „povestea” sa merită cunoscută! Biserica din centrul comunei Filipeștii de Pădure poartă hramul “Sfinții Trei Ierarhi” și a fost zidită în anul 1688 din îndemnul Doamneă Bălașa Cantacuzino, soția marelui aga Matei Cantacuzino, împreună cu fiul  sau Toma Spătarul Cantacuzino si Maria- soția acestuia, asa cum reiese din pisania așezată deasupra ușii, scrisă în piatră, cu litere slavone.      

        Arhitectura bisericii păstrează stilul bizantin, cu elemente românești si cu mici influențe occidentale. Biserica este zidita din caramida, in forma de cruce, cu o singura turla deasupra naosului și un pridvor supraînălțat de un foișor cu arcadă în care se află clopotnița, o particularitate a acestei biserici. Ansamblul de pictură murală a fost realizat de vestitul meșter zugrav Pârvu Mutu intre anii 1688 – 1692, asa cum reiese din inscriptia de deasupra usii“ Pârvu Mutu zugrav vel leat 7200(16920”.

Este una dintre cele mai importante creații ale marelui zugrav, dovadă stând și autoportretul pe care acesta și l-a făcut pe peretele scării care duce către clopotniță. De asemenea, pe peretele de la proscomidie sunt înscrise în litere slavone numele pictorilor “Pârvu, Marin, Andrei, Stan, Neagoe, Nicolai zugrav” precum si numele preotului de atunci “ Erei (preot din) Brașov Mihail monahul”. Toate icoanele care împodobesc catapeteasma sunt atribuite tot mesterului zugrav Parvu Mutu. Catapeteasma dateaza din vremea intemeierii bisericii și are un decor sculptat cu ornamente figurative tipice barocului și Renașterii.  

 Ce este de asemenea de remarcat este faptul că tabloul votiv cuprinde 55 de membri ai familiei Cantacuzino. Iconostasul datează din vremea întemeierii și are un decor sculptat cu ornamente figurative tipice Barocului și Renașterii.    

        De-a lungul timpului, biserica a suferit numeroase lucrări de restaurare atât în interior, cât și în exterior, lucrări care însă nu au afectat arhitectura și pictura bisericii care se păstreaza până azi in starea lor originală. Între anii 1981 – 1983 s-au efectuat lucrări de restaurare exterioară, atunci consolidându-se turla bisericii, de asemenea s-a refăcut acoperișul, tencuiala pereților și drenajul din jurul bisericii. Această lucrare s-a desfășurat sub directa supraveghere a Directiei Monumentelor Istorice și a Sfintei Asrhiepiscopii a Bucureștilor, fiind condusă de catre domnul Prof. Ing. Ramiro Sofronie. 

      Potrivit datelor publicate de www.bisericafilipestiidepadure.ro/, între anii 1992 -2005 s-au efectuat lucrări de restaurare a picturii bisericii de catre pictorul restaurator Chiriac Ioan lucrare susținuta financiar de  Ministerul Culturii si Cultelor prin Direcția Monumentelor Istorice, dar și de către enoriașii parohiei care au asigurat masa, cazarea i alte lucruri necesare desfasurarii lucrarilor. In anul 2006 in urma lucrarilor de restaurare biserica a fost resfințită de catre Prea Sfințitul Episcop  Patriarhal Ciprian Câmpineanul.

Datorită importanței picturii meșterului zugrav Pârvu Mutu, începând din 2005, biserica a fost inclusã în seria celor peste 100 de monumente prahovene fiind  declaratã monument istoric și de artã veche bisericeascã, iar UNESCO o recunoaste drept „Voronețul Munteniei”.

* Doamna Bălașa Cantacuzino a fost fiica lui Archon Andronic Andronic Cantacuzino și a Irinei Cantacuzino. Printre frații săi se numără: Iordache Cantacuzino; Tudosia Daraban; Enache Cantacuzino; Toma Cantacuzino; Constantin Cantacuzino.

* Nume de Cantacuzini

– Cantacuzino, Casandra – fiica lui Şerban Cantacuzino, soţia lui Dimitrie Cantemir şi mama lui Antioh Dimitrievici Cantemir.
– Cantacuzino, Constantin – aviator, prietenul pilotului francez Antoine de Saint-Exupéry.
– Cantacuzino, Constantin – postelnic al Moldovei, fratele lui Matei Cantacuzino şi unchiul lui Dumitraşcu Cantacuzino.
– Cantacuzino, Şerban – (1640-1688), domnitor al Ţării Româneşti între 1678 şi 1688.
– Cantacuzino, Ştefan, – (1714-1716), domnitor al Ţării Româneşti între 1714 – 1716, fiul al învăţatului stolnic Constantin Cantacuzino.
– Cantacuzino, Teodora, mama lui Mihai Viteazul, sora lui Iane Cantacuzino.”

 Foto: crestinortodox.ro, www.bisericafilipestiidepadure.ro/, Facebook