AICI a locuit…

AICI- Casa arhitectului Toma T. Socolescu, de la intersecția străzilor Gheorghe Lazăr și Ștefan cel Mare, reconstruită după gravele avarii pricinuite de bombardamentele aliate din primăvara anului 1944.

Imediat după naționalizare, parterul imobilului a găzduit Bufetul București, iar mai târziu Cofetăria Ciociosan precum și una dintre cele mai apreciate patiserii ale orașului, Plăcintăria Victoria sau brutăria Sănătatea (pe latura dinspre strada Ștefan cel Mare).

*Fotogafie datată în anii ’70, pusă în lumină de inimoșii Societății Culturale ATOM Ploiești.

Ne întrebăm… oare… câți dintre ploieșteni știu istoria acestei clădiri, știu ce mare om de cultură, ce a instituit, am putea spune, o… „epocă” în arhitectură a locuit aici…?!?!?

Arhitect șef și primar al orașului natal, Toma T. Socolescu a fost reprezentantul cel mai de seamă al familiei sale, un … „descălecător” în tr-ale ARTEI arhitecturii… Profesionist, de o mare cultură intelectuală, a lăsat în urmă o operă complexă, fiind continuatorul a trei generații de arhitecți din familia sa. Toma s-a născut în 20 iulie 1883 la Ploiești, bunicul Nicolae și tatăl Toma fiind de asemenea arhitecți. Dinastia arhitecților Socolescu a fost dusă mai departe și de unul din fiii lui Toma T. Socolescu, Toma Barbu. Mentori i-au fost tatăl său, dar și unchiul său Ion N. Socolescu, precum și arhitectul Ion Mincu, care i-a fost și profesor .

O sursă importantă a arhitecturii lui Toma T. Socolescu a avut la bază călătoriile lui de studii. La începutul anului 1913, face o călătorie de documentare la Budapesta şi Viena, apoi pleacă la Constantinopol împreună cu soția sa, unde vor vizita monumentele celebre ale oraşului. De la jumătatea lunii decembrie 1923, până în 20 februarie 1924, face o călătorie în Italia, o țară la care visa încă din anii studenției.

În cariera sa, Toma a avut mai multe lucrări de seamă. Cel mai important edificiu realizat de Toma T. Socolescu este ansamblul Halelor Centrale din Ploieşti, construcție unicat, cu o compoziție formată din mai multe volume articulate. Ansamblul reprezintă un exemplu al modernismului temperat al anilor 1920‐1930, realizat într‐un stil eclectic cu influențe Art Deco, dar şi cu influențe ale arhitecturii romantice, prin prezența turnului cu ceas.

Trebuie știut, însă, că, arhitectul român a fost și colaborator al arhitectului Ernest Doneaud, în realizarea proiectului Palatului de Justiție din orașul natal. Aici, veșnic inspiratul și neostenitul Toma a avut o mare parte din proiectele arhitecturale – Palatul Școlilor Comerciale, Banca Creditul Prahovei, Casa Corpului Didactic Primar, Teatrul Odeon, Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” sau Biserica „Sfântul Haralambie”.