Aici a fost, candva… oras! O pagina de istorie cu care prahovenii ar trebui sa se mandreasca!

Gherghița este o comună în județul Prahova, încă una cu vestiți gospodari, pe locul căreia s-a aflat în Evul Mediu… orașul (târgul) Gherghița.
În secolul al XIX-lea, o mare parte a teritoriului comunei a făcut parte din Domeniile Statului, din care o mică porțiune a fost dată în stăpânire tinerilor „însurăței”, ce nu aveau pământ (cca. 1881), după cum aflăm din datele înscrise pe site-ul primăriei.

Demn, însă, de luat în seamă este că întemeierea Gheghiţei se pierde undeva, în negura vremurilor, localitatea apărând însemnată pe hartă tocmai în jurul anului 1100, mai jos de vărsarea Teleajenului în Prahova.

Potrivit documentelor istorice, în 1431, Gherghiţa era deja un târg întemeiat și avea ceva… vechime. Tot hrisoavele spun că la 1641 Matei Basarab învinge la Nenişori, nu departe de Gherghiţa, pe orgoliosul Vasile Lupu.

*În imagine, o descoperire făcută în 2007 pe teritoriul localității.

Epoca bronzului;

Hallstatt;

Epoca medievală timpurie (sec. X – XIII);

Epoca medievală (sec. XIII XVIII), zona Independența-

Întemeierea Gherghiţei se pierde undeva, în negura vremurilor, localitatea apărând însemnată pe hartă tocmai în jurul anului 1100.

Gherghița; pe terasă (Autostrada Bucureşti – Ploieşti, km 40+550 – 40+775).

Prin cercetări de suprafaţă au fost descoperite materiale arheologice ce certifică prezenţa pe terasa primară a râului Prahova în zona localităţii Independenţa, a unor obiective arheologice din epoca bronzului-cultura Monteoru, prima epoca a fierului, epoca medievală. În urma cercetărilor arheologice cu caracter preventiv derulate de cercetători din cadrul MJIA Prahova au fost descoperite morminte de inhumaţie, ce prin rit, ritual şi inventar, par să marcheze prezenţa unei necropole din sec. X-XI p.Chr.
Situl arheologic se află pe terasa primară de pe partea dreaptă a râului Prahova, la 200 m NE de satul Independenţa, la 200 m N de şoseaua ce leagă satul Independenţa de satul Gherghiţa.

(sursa informații descoperire arheologică+ sursa foto: cronica.cimec.ro )