Activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Prahova in anul pandemiei. Cifre care merita luate in seama

Problematica generată de pandemia de Covid -19, manifestată iniţial la nivelul unui număr restrâns de ţări europene, a translatat şi în plan naţional, context în care a influenţat semnificativ tiparul de desfăşurarea al evenimentelor social – economice pe termen mediu / lung. Astfel, pe parcursul anului 2020, situaţia operativă din zona de responsabilitate a I.J.J. Prahova a fost influenţată de 260 de evenimente în spaţiul public (- 360 comparativ cu 2019 il41%), domeniile de incidenţă reprezentative înregistrând următoarele valori:

► manifestaţii de protest – 13 (i!48%);

► manifestări cultural – artistice – 35 (ii 152%);

► manifestări comemorative / religioase – 28 (il48%);

► manifestări promotionale / comerciale – 23 (il65%)

► manifestări sportive – 98 (i!57%);

► alte evenimente – 28 (71933%);

► asigurarea măsurilor de ordine publică în zona centrelor de examen/ evaluare (evaluare, bacalaureat, rezidentiat, definitivare, magistratura ETC.) – 35 (7P56%).

La acestea se adaugă cele două tururi de scrutin (pentru alegerea reprezentanţilor administraţiei publice locale şi pentru Senat şi Camera Deputaţilor) care s-au concretizat în executarea a 195 de misiuni premergător, pe timpul şi ulterior desfăşurării evenimentelor.

Valorile înregistrate de principale domenii de interes pentru Jandarmeria Română, anterior prezentate, evidenţiază faptul că toate palierele specifice domeniului ordine publică au înregistrat un trend descendent, majoritate depăşind procentul de 50% însă cel mai afectat a fost cel al manifestărilor cultural – artistice care a înregistrat un procent de 150%.

Cazuistica protestatar – revendicativă din zona de responsabilitate s-a încadrat pe acelaşi trend descendent ( 48%), manifestările de protest fiind caracterizate de: ► număr redus de participaţi – până în 10 persoane ( cu respectarea cadrului dispoziţional privind organizarea acestor evenimente pe timpul stîrii de urgenţă/ stării de alertă); ► organizate preponderent prin intermediul reţelelor de socializare; ► organizatori fără background protestatar; ► cauze generatoare: – măsurile cu caracter restrictiv impuse de contextul epidemiologie Covid 19; – translatarea unor teme- 5 de la nivel naţional la nivel local, care au generat empatie la nivelul comunităţii / grupuri; – decizii ale autorităţilor locale / centrale de ordin social, politic şi economic; 5 evenimentele cu caracter protestatar din mun Bucureşti, din 10 august 2018 / 2019: „Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679!” – revendicări de natură salarială sau privind condiţiile de muncă; Stările tensionate / de nemulţumire au înregistrat valori scăzute, principalii vectori generatori de astfel de situaţii fiind societăţile finanţate de la bugetul de stat / local .

Tensiunile apărute au avut ca punct de plecare măsurile restrictive impuse de autorităţile competente pentru limitarea răspândirii infecţiilor lipsa alocărilor financiare pentru plata drepturilor salariale şi au constat în exprimări de nemulţumire ale angajaţilor prin întreruperea activităţilor, fără a se materializa în acţiuni de protest în spaţiul public. Domeniul manifestărilor sportive a deţinut ponderea cea mai mare în categoria misiunilor de asigurare a ordinii publice executate de efectivele din cadrul I.J.J. Prahova, reprezentând un procent de aproximativ 40%.

O problematică aparte au generat misiunile de asigurare/restabilire a O.P. cu ocazia meciurilor de fotbal din cadrul Ligii a Il-a, în care evoluează echipa F.C. Petrolul Ploieşti, prin prisma comportamentului6 78 „ultras”/„hooligans” specific suporterilor din Peluza I şi Peluza Latină. Chiar dacă meciurile de fotbal s-au disputat fără spectatori, prezenţa suporterilor pe străzile adiacente stadionului a făcut ca aceste misiuni să aibă un grad sporit de dificultate din cauza modului în care membrii galeriilor îşi manifestă dezabrobarea faţă de rezultatele echipei. Ca un element de noutate, la debutul sezonului fotbalistic, I.J.J. Prahova a asigurat măsurile de ordine publică şi la meciurile susţinute pe stadionul Ilie Oană, în cadrul Ligii I, de către echipa de foltbal AFC Chindia Târgovişte dar şi de către echipa naţională a României împotriva reprezentativei Austriei. în acest an, am executat o serie de misiuni, în contextul pandemiei de COVID şi a declarării stării de urgenţă şi de alertă, după cum urmează: – asigurarea măsurilor din competenţă în zona de dispunere a unui număr de 14 centre de carantină- 9 în vederea limitării răspândirii virusului SARS-COV-2; – însoţirea persoanelor venite recent din străinătate care au tranzitat zona de competenţă; – verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu/ carantină; – însoţirea transporturilor de vaccin anticovid de la Centrul de depozitare zonala la DSP Prahova şi de la DSP Prahova la centrele de vaccinare de pe raza judeţului.

III.l. PARTICIPAREA LA ACŢIUNI ÎN SISTEM INTEGRAT

Relevantă pentru asigurarea unei normalităţi sociale este contribuţia instituţiei noastre la misiunea de menţinere a ordinii publice în sistem integrat împreună cu efective din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova. Astfel, evidenţiem faptul că am participat activ la acoperirea operativă cât mai eficientă a spaţiului public, în scopul prevenirii şi descurajării producerii faptelor antisociale, iar peste 27% din faptele penale, 10 au fost constatate pe timpul misiunilor independente. Cu forţele şi mijloacele existente, ne-am asumat complementaritatea acţiunilor noastre, indiferent că au fost în zona de ordine publică sau în cea de sprijin pentru populaţia afectată de producerea situaţiilor speciale de urgenţă, ceea ce a condus la oferirea unui serviciu public mai eficient şi la o securitate sporită a cetăţenilor.

În baza aspectelor analizate săptămânal în cadrul Grupului de coordonare şi trasare a sarcinilor cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, au fost repartizaţi pentru constituirea patrulelor mixte, 14.460 jandarmi, din care 12.880 în mediul urban şi 1.580 în mediul rural. Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor, a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, I.J.J. Prahova a planificat şi organizat un număr de 473 acţiuni, la un număr de 11 instituţii de învăţământ de pe raza judeţului Prahova. Totodată, efective din cadrul unităţii au asigurat măsuri de ordine publică pe timpul desfăşurării examenului de capacitate, bacalaureat, definitivat în învăţământ precum şi transportul lucrărilor de la centrele zonale de evaluare la centrele de corectare.

III.2. MENŢINEREA ORDINII PUBLICE PE TRASEELE TURISTICE CU STRUCTURILE UE JANDÂRMERlfe MONTANĂ

Pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică în staţiunile montane Sinaia, Buşteni, Azuga şi Cheia, cele 5 posturi montane din cadrul I.J.J. Prahova au acţionat pe cele 36 de trasee turistice din zona de competenţă şi au participat la căutarea, localizarea, salvarea/ recuperarea unui număr de 114 persoane aflate în dificultate sau care au suferit accidentări în zona montană executând 2.311 de misiuni specifice. Specific acestui an este faptul că în perioada sezonului estival a fost un aflux mai mare de turişti având în vedere că printre primele măsuri de relaxare a restricţiilor specifice stării de urgenţă / alertă a fost posibilitatea de a face drumeţii. De asemenea, în luna decembrie s-au înregistrat aglomerări de persoane în zona pârtiilor de schi din staţiunea Sinaia, din cauza faptului că niciuna dintre pârtiile de pe valea Prahovei şi din judeţul Braşov nu a fost funcţională. Printr-un efort susţinut al cadrelor Detaşamentului 8 Jandarmi Sinaia, având în sprijin efective de la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploieşti şi chiar de la Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române s-a reuşit gestionarea eficientă a acestor aglomerări de persoane impunându-se respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

III.3. PAZĂ ŞI PROTECŢIE INSTITUŢIONALĂ ~] în conformitate cu prevederile legale11 123, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova asigură paza unui număr de 36 obiective . începând cu luna martie a acestui an, odată cu declararea stării de urgenţă, obiectivul ”Curtea de Conturi Prahova” a fost predat structurilor M.Ap.N., efectivele disponibile executând misiuni complementare prevenirii răspândirii noului coronavirus SARS COV 2 până la expirarea stării de alertă. Pentru menţinerea ordinii publice în proximitatea obiectivelor din responsabilitate s-a avut în atenţie adoptarea unor elemente de dispozitiv mobile care să acţioneze în zona adiacentă acestora, activităţi care s-au concretizat prin aplicarea a 45 (-54,10%) sancţiuni contravenţionale. în cursul anului 2020, inspectoratul a executat : 109 transporturi de valori şi arhivă (-41,8%) cu 218 jandarmi; 153 transporturi de produse cu caracter special (-31,7%) – (armament şi tehnică militară, muniţie, materii explozive şi substanţe toxice periculoase) cu 306 jandarmi; – 263 misiuni specific de transport corespondenţă clasificată (+4,9%) cu 1120 subofiţeri; – însoţirea a 74 transporturi de rachete antigrindină pe teritoriul judeţului (-26,8%). Pe timpul executării acestor misiuni nu au fost înregistrate incidente de securitate sau alte evenimente. De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova asigură paza, supravegherea şi intervenţia la aproximativ 600 km conducte magistrale de transport produse petroliere operate de CONPET S.A.. Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale a constituit un obiectiv prioritar, acţiunile fiind axate pe apropierea de comunitate, pregătirea antiinfracţională a cetăţenilor, prin utilizarea unui sistem de management al resurselor şi acţiunilor bazat pe analiza informaţiilor şi a faptelor cu caracter penal săvârşite de către autori necunoscuţi. Compartimentul de specialitate a gestionat activitatea unui număr de 3 programe în cadrul cărora a desfăşurat un număr de 41 activităţi preventiv – educative în beneficiul a 2172 de persoane. Pe timpul misiunilor au fost constatate în sistem integrat 254 infracţiuni, iar în acţiuni proprii 96 infracţiuni, săvârşite de către 103 făptuitori, ocazie cu care au fost întocmite 84 procese – verbale de constatare în vederea sesizării organelor de urmărire penală. Din totalul faptelor cu caracter penal constatate independent, 73 infracţiuni au fost săvârşite în mediul urban iar 23 în mediul rural.

Pe linia constatării faptelor de natură contravenţională, au fost aplicate 11.278 sancţiuni. Urmare a aplicării măsurii complementare de confiscare a bunurilor folosite sau rezultate din săvârşirea de contravenţii, în camera de corpuri delicte au fost introduse, în afara celor existente, 2057 bunuri, ulterior fiind scoase în vederea distrugerii, trecerii în proprietatea privată a statului sau restituirii proprietarilor, un număr de 1735 bunuri.

In scopul prevenirii şi combaterii furturilor de produse petroliere din conducte şi în interesul asigurării ordinii şi siguranţei publice în zona adiacentă conductelor magistrale şi în localităţile tranzitate de acestea, efectivele unităţii angrenate în această misiune au: a) descoperit şi dezafectat 3 instalaţii artizanale; b) constatat un număr de 35 de infracţiuni (+2,9%), fiind depistaţi şi identificaţi 43 autori (- 8,6%); c) aplicat 3.609 sancţiuni contravenţionale (2288 amenzi, în valoare de 1.246.450 lei şi 1321 de avertismente) cu 10,7% mai mult faţă de anul 2019; d) desfăşurat activităţi specifice cu ocazia semnalării a 9 avarii tehnologice (-3) şi 16 scăderi de presiune (- 15); e) recuperat 9.514 litri ţiţei (+9.064 litri); Pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere s-au executat 1046 de misiuni14, în urma cărora nu fost constatate abateri judiciare de către organele de urmărire penală sau instanţele emitente.