Compozitorul, dirijorul și muzicologul George Balint s-a stins din viață vineri, 30 august 2019. Avea 58 de ani…
Trupul neînsuflețit al muzicianului a fost depus astăzi, 1 septembrie, începând cu ora 10:00, la Capela Cimitirului Bellu. Luni, 2 septembrie, între orele 12:00 și 13:00, cei care vor să îi spună bun Rămas marelui om de cultură, o pot face în Aula Palatului Cantacuzino.

Un om ales, rafinat, un iubitor și un propovăduitor al Culturii, în adevăratul sens al cuvântului, un om profund, prețios, înzestrat cu un suflet mare, pe măsura harului său, George Balint a fost un discipol al regretatului profesor Huba Bertalan de la Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești.
Înmormântarea va avea loc tot luni, 2 septembrie, la cimitirul Viișoara din Ploiești, în jurul orei 15, după cum anunță romania-muzical.ro.
Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din 1987, muzicianul a fost director artistic al Operei Naţionale Bucureşti între 1997 şi 2000, devenind dirijor permanent al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” începând din 2000.
Ploieșteanul George Balint a colaborat cu Radiodifuziunea Română între 2000 şi 2002, realizând emisiunea „Compozitori români de la A la Z”, la Radio România Cultural.
Un om ales, rafinat, un iubitor și un propovăduitor al Culturii, în adevăratul sens al cuvântului, un om profund, prețios, înzestrat cu un suflet mare, pe măsura harului său, George Balint a fost un discipol al regretatului profesor Huba Bertalan de la Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, instituție care, de altfel, i-a decshis porțile către fascinația muzicii.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
*Absolvent al claselor de compoziție (Ștefan Niculescu) și dirijat (Iosif Conta, Constantin Bugeanu și Cristian Brâncuși) din cadrul Conservatorului de Muzică din București, George Balint (n. 1961) a colaborat cu Teatrul Național de Operetă din 1990, iar din 2001 este dirijor permanent la această prestigioasă instituție de spectacol liric. Are în portofoliu numeroase titluri din repertoriul de gen, dar și lucrări de operă și simfonice.
Desfășoară o intensă activitate componistică, având lucrări camerale, simfonice, vocal-simfonice, corale și de operă programate în toate edițiile festivalurilor Săptămâna Internațională a Muzicii Noi și Meridian organizate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și în ultimele patru ediții ale Festivalului Internațional George Enescu. Opusurile sale au fost onorate adesea cu premii ale UCMR, precum și cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române (2002).
Pe linie didactică, G. Balint este conferențiar la departamentul Arte al Universității din Pitești și profesor asociat la Universitatea de Muzică din București.
Publică frecvent articole de eseistică și muzicologie, fiind totodată editorialistul revistei Actualitatea Muzicală (publicație a UCMR), unde activează și ca redactor șef.
Este semnatarul a două volume de eseistică apărute la Editura Muzicală: Opera Sonoră – niveluri în perspectivă oblică (2015) și Privirea estetică – încercare în contemplarea muzicii (2018). (sursa: opereta.ro/dirijori/george-balint/ )
sursa foto: opereta.ro