FOTO RARISSIMA: Regele CAROL I, in vizita pe taramul sonelor legendare, la Bustenari

 

 

 

 

 

INEDIT! Regele Carol I la Buştenari (22 august 1909), alături de ministrul Al. Djuvara. Vă facem cadou această FOTOGRAFIE DE COLECȚIE, pusă în lumina pe pagina Prahova Secreta.

 Și să știți că nu-i delode mirare această vizită a Majestății Sale pe tărîmulpitorescului și bogatului Buștenari! Anuarul Socec din 1925 consemnează între satele Telega și Buștenari existența celei mai importante exploatații de petrol din țară, comuna având în total 7272 de locuitori în satele Buștenari, Melicești și Telega.

Memoria vremurilor reține că petrolul (păcura) a început sǎ fie exploatat la scarǎ industrialǎ în Telega la sfârșitul sec. XIX. Extracția de petrol din raza satului Buștenari a fost prima din România și una din primele din lume.

La sfârșitul perioadei interbelice, comuna s-a regăsit în plasa Câmpina (Prahova), iar în 1950 a fost arondat raionului Câmpina din regiunea Prahovași apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. În 1968 a fost arondată din nou, în componența actuală, județului Prahova, reînființat.