5 categorii de entitati care au nevoie de analiza de risc in Romania, conform legii

Conform legislatiei din Romania, mai multe categorii de companii si institutii au obligatia de a efectua o analiza de risc la securitatea fizica. Aceasta analiza are ca scop identificarea, evaluarea si combaterea riscurilor potentiale la care sunt expuse bunurile, personalul si informatiile confidentiale ale organizatiei. In continuare, poti gasi cinci exemple de companii si institutii care au nevoie de analiza de risc in Romania.

Cine este obligat sa efectueze analiza de risc

1. Societati comerciale care detin sau utilizeaza valori

Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor si valorilor prevede ca operatorii economici care detin sau utilizeaza valori, indiferent de forma de proprietate, au obligatia de a efectua o analiza de risc la securitatea fizica cel putin o data la 3 ani.

De asemenea, este obligatorie analiza si in caz de modificari majore ale structurii, modului de operare sau naturii activitatii. Sunt considerate valori urmatoarele elemente: numerar, metale pretioase, stocuri de marfuri, opere de arta, documente si informatii confidentiale.

2. Unitati de invatamant

Prin ordinul de ministru nr. 4354/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333 din anul 2003, privind paza obiectivelor, bunurilor si valorilor s-a stabilit si ca unitatile de invatamant au obligatia de a efectua o analiza de risc la securitatea fizica cu aceeasi recurenta, o data la trei ani.

Scopul analizei este de a identifica si evalua riscurile potentiale la care sunt expusi elevii, cadrele didactice si bunurile unitatii de invatamant.

3. Institutii publice

Legea nr. 541/2006 privind siguranta si sanatatea prevede ca angajatorii din sectorul public au obligatia sa faca o evaluare a riscurilor profesionale la care sunt expusi lucratorii. Evaluarea riscurilor profesionale poate fi integrata in analiza de risc la securitatea fizica.

4. Spitale si unitati medicale

Ordinul de ministru nr. 1527 din 2006 privind aprobarea Normelor tehnice de securitate fizica pentru obiectivele, bunurile si valorile din domeniul sanitar prevede ca toate spitalele si unitatile medicale au obligatia de a efectua o analiza de risc la securitatea fizica la fiecare trei ani. Analiza are drept scop identificarea si evaluarea riscurilor mari si mici la care sunt expusi pacientii, personalul medical si bunurile unitatii medicale.

5. Centre comerciale si complexe de agrement

Legea nr. 333/2003 prevede ca operatorii economici care detin sau administreaza centre comerciale si complexe de agrement au obligatia de a efectua o analiza de risc. Frecventa analizelor este tot o data la trei ani. Obiectivul lor este cel de a identifica riscurile la care sunt expusi vizitatorii si personalul centrelor sau complexelor de agrement, precum si a masurilor de combatere.

Este foarte important ca o astfel de analiza sa fie pusa in practica de o companie profesionala, autorizata, precum MAOProtect.ro. Specialistii in domeniu pot sa identifice cu precizie riscurile majore si pot sa faca recomandari relevante de masuri prin care acestea sa fie combatute, iar efectele lor anulate. Alege sa colaborezi cu profesionisti in domeniul securitatii, daca ai nevoie de o astfel de evaluare de risc, si tine cont de sfaturile sugerate, pentru a securiza bunurile, persoanele si cladirile expuse riscurilor. (P)