20 noiembrie- Ziua Internationala a Drepturilor Copilului. Parhova: in primele 9 luni ale anului, au fost 19 sesizari de abuz sexual si aproape 400 pentru neglijenta

În Prahova, la numărul unic 119, telefonul de urgență pentru copiii aflați în dificultate, din luna ianuarie până în septembrie au fost 558 de apeluri, cele mai multe, 397, vizând cazuri de neglijență. Alte 94 de cazuri au fost legate de abuz fizic, 60 de abuz psihic, 19 de abuz sexual, un caz de trafic de persoane și alte 3 de exploatare prin muncă. Potrivit autorităților, 457 dintre apelanți au fost copii cu vârsta sub 14 ani.

Dincolo de cifre, cel mai adesea, sunt cazuri grave, sunt copii care-si pierdinocenta, sunt părinți care NU ȘTIU cum să-și crească pruncii, sunt bătăi, sunt lacrimi, sunt dureri și lipsuri. Și pe palierul ăsta trebuie făcut mult, foarte mult… Din partea autorităților, a comunității…

Trebuie știut că în fiecare an în data de 20 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, marcând data adoptării la nivel ONU a Declarației și, apoi, a Convenției privind drepturilor acestora.

 Pentru celebrarea acestei zile, precum și pentru a sublinia importanța Zilei internaționale a toleranței (16 noiembrie), a Zilei Europene privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual (18 noiembrie) și a Zilei Mondiale pentru prevenirea abuzului asupra copiilor (19 noiembrie), evenimente marcate anual în luna noiembrie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova  a inițiat o serie de activități în scopul conștientizării situației copiilor, a asigurării protecției și a condițiilor optime pentru dezvoltarea acestora.

 Astfel, reprezentanții D.G.A.S.P.C. Prahova organizează în colaborare cu cadrele didactice de la Școala ”George Emil Palade” Ploiești (pentru elevi ai claselor a IV-a și a V-a), activități de informare și promovare a drepturilor copilului. În cadrul întâlnirilor desfășurate copiii sunt  informați privind drepturile pe care le au, modalitățile de respectare a acestora, dar și unde se pot adresa în cazul în care le sunt încălcate drepturile. Cu aceste ocazii temele abordate vizează formarea comportamentelor și atitudinilor pe baza cărora elevii să acționeze cu înțelegere și responsabilitate în diverse circumstanțe ale vieții, să  respecte demnitatea fiecărei persoane și să învețe să construiască relații bazate pe toleranță, înțelegere, siguranță și solidaritate.

 De asemenea, în unitățile pentru protecția copiilor aflate în structura D.G.A.S.P.C. Prahova, au loc activități privind informarea și promovarea Drepturilor și Îndatoririlor pe care copiii le au. Copiii organizează expoziții cu desene și obiecte tematice, creează ”Copăcelul drepturilor copilului”, participă la concursuri interactive și dezbateri sub deviza ”Copiii preiau conducerea”, fiind încurajați să afle cât mai multe despre drepturile care îi protejează, să le înțeleagă, să își exprime părerile și să discute cu specialiștii despre ele.

 În scopul promovării comportamentelor pozitive, de acceptare, înțelegere și respect reciproc în cadrul serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități beneficiarii vor participa la un moment de flash mob, vor organiza activități sugestiv intitulate ”Copacul Toleranței”, ”Povestea curcubeului”, ”Cu ce se umple paharul toleranței/ intoleranței” și vor lansa baloane inscripționate cu mesaje tematice.