1 Iunie la noi si la altii… Sau mai bine puneti dumneavoastra, stimati cititori, titlul

ABRACADABRANT! A, da, ziua de 1 Iunie e declarată zi liberă, dar asta ar trebui să fie pentru părinți sauchiar…. bunici. Darinstituțiile d ecultură ar trebui să fie DESCHISE. Dar, cel puțin 2 muzee din Ploiești anunță cu aplomb că SUNT ÎNCHISE SÂMBĂTĂ, pe 1 Iunie, dar că sunt dechise pe 2 iunie… adicătelea DUPĂ sărbătoarea care ar trebui să atragă acolo, în lăcașele de cultură mii de copii.(Mă rog, se invocă legea 53/2003, art 139!!!)

 Să vă explic, ca să nu-mi iar șuturi pe rețelele de socializare: DE CE OARE, ÎN CAPITALĂ dar și în alte mari sau mici orașe din țară… de 1 iunie (ca și în cazul altor sărbători legale cu zile libere) este DESCHIS??? Vă spun eu, acolo, Oamenii din sectorul CULTURAL își înțeleg menirea, cu… riscul unor sacrificii și fac tot ceea ce cred de cuviință pentru așeza CULTURA în inimile copiilor, tinerilor, în mintea tuturor, la urma urmei. Și, na, încalcă legea. Dar în muzeele deschise, vin la lucru și își întâmpină oaspeții. Apropos, „ĂIA” la teatrele de operă, operetă, dramă, revistă cum de au spectacole sâmbăta și duminica?!?! Pentru „ăia” nu sunt zile libere?! Dar „ăia”, acei oameni minunați-artiști, regizori, manageri, scenariști, tehnicieni știu că lumea trebuie să vină la teatru, știu că avem nevoie de cultură mai presus de orice!

* „Program special de vizitare !

Secțiile Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova sunt închise pentru vizitare în data de 1 iunie 2024.

Duminică, 2 iunie, toate secțiile muzeului din Ploiești și județul Prahova sunt deschise, cu program normal de vizitare.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, accesul se va face gratuit pentru toți copiii, până la vârsta de 18 ani.

În perioada 1-30 iunie, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova vă oferă spre vizitare expoziția de goblen ”Copiii – Florile Vieții”, realizată de Cercul de Creativitate Umană al muzeului. Expoziția este amenajată în holul muzeului din Palatul Culturii et.1 și poate fi vizitată zilnic gratuit”, esteanunțul”- un exemplu…

* De 1 iunie, de ziua lor, toți copiii cu vârsta până la 14 ani au intrare gratuită în Muzeul ATRA.

 Muzeul ASTRA- Sibiu organizează în perioada 31 mai – 02 iunie 2024 cea de-a XVII-a ediție a evenimentului Târgul de Jucării. Evenimentul oferă vizitatorilor de toate vârstele prilejul de a experimenta meșteșuguri tradiționale, jucării din materiale naturale și reciclabile. Practic, copilăria va fi sărbătorită prin joacă, ateliere, teatru și voie bună. Programul evenimentului cuprinde jocuri, jucării, quiz-uri, vânători de comori și ateliere demonstrative asistate de meșteri populari, în care vizitatorii pot descoperi și practica legătoria de carte în piele naturală, confecționarea măturilor și, de asemenea, dulgherie, olărit și modelarea lutului.

În acest an Târgul de Jucării aduce împreună 35 de meșteri populari din România și Republica Moldova.

  Sâmbătă și duminică, 1 și 2 iunie, ,,Gusturile Copilăriei” aduc la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului preparate tradiționale din copilăria de demult ca slănina prăjită pe băț și creasta cocoșului… Un alt exemplu (!!!)

* Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” îi invită pe cei mici să serbeze Ziua Internațională a Copilului, în această sâmbătă (1 Iunie!), în Satul Nou.

„Academia de mișcare” vă așteaptă la înviorarea de dimineață, la ora 10:30, la scena din Satul Nou. Ziua va continua cu jocuri și voie bună, alături de opera pentru copii „Motanul încălțat”, ateliere de pictură, dans, pictură pe față și expoziția „Copilăria în satul de altădată”, organizată în Cantonul de Drum.

Pe toată durata zilei, pe aleile din Satul Nou, va fi organizat Târgul de jucării, dulciuri, limonadă.

În ziua de 1 iunie copiii care vor trece pragul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” vor avea intrare liberă. Program: 9:00 – 19:00. Ultima intrare se face cu 30 de minute înainte de închidere.

Iata si programul:

Ora 10.30 – 11.30 Atelier de mișcare cu Victor Popa – Academia de mișcare (scenă)

Ora 11.30 – 12.40 Opera pentru copii Motanul încălțat, Asociația ArtPulse (scenă)

Ora 13.00 Deschiderea expoziției Copilăria in satul de altadata (Cantonul de Drum)

Ora 13.30 – 15.30 Ateliere de pictură, dans, pictură pe față – Asociația ArtPulse (pajiște scenă)

Ora 15.30 – 17.30 Atelier de mișcare cu Victor Popa – Academia de mișcare (scenă)

Ora 9.00 – 19.00 – Târg de jucării, dulciuri, limonadă (Un alt exemplu)…

*„Târgul Copiilor”

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 31 mai – 1 iunie, „Târgul Copiilor”.

Evenimentul este dedicat preșcolarilor și școlarilor, care au posibilitatea să prezinte la Târg creațiile realizate în cadrul orelor de activitate practică. (Un alt exemplu)

P.S.: Delfinariul Constanța așteaptă copiii cu noi surprize pe 1 Iunie (și intrarea este gratuită)!