Conpet, simulare de atac terorist la cea mai mare rampa autorizata

Pentru prima dată în județul Gorj, CONPET S.A. organizează simularea unui atac terorist de proporții la cea mai mare rampă automatizată ce aparține Sistemului Național de Transport al Petrolului prin conducte.

Jandarmi, luptători antitero, pirotehniști, polițiști și pompieri ai Instituțiilor județene care compun Sistemul Național de Ordine și Siguranță Publică, respectiv Inspectoratul de Jandarmi Județean Gorj, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Frații Buzești” Craiova, Serviciul Român de Informații – Direcțiile Județene de Informații Gorj și Dolj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj și Inspectoratul de Poliție Județean Gorj vor fi angrenați într-un exercițiu tactic demonstrativ de amploare, care va avea loc cea mai mare rampă automatizată de descărcare țiței și gazolină ce aparține CONPET S.A., situată în zona localității Bărbătești, județul Gorj, la 30 km de orașul Târgu Jiu.

Exercițiul de intervenție antiteroristă de la rampa Bărbătești este primul de acest gen desfășurat în județul Gorj și al 8–lea desfășurat, în ultimii 2 ani, de societatea CONPET, în colaborare cu instituțiile care compun Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT), și face parte din programul „Siguranța Energetică a României”, componenta „Securizarea Sistemului Național de Transport al Țițeiului prin Conducte”.

Intervenția, programată pentru data de 16.11.2017, la ora 12, are ca scop pregătirea forțelor specializate pentru combaterea unei grupări infracționale care urmărește sustragerea de țiței și producerea de avarii la instalațiile și echipamentele petroliere.

La rampa de descărcare a țițeiului și gazolinei Bărbătești este preluat țițeiul transportat pe calea ferată de la rampele Biled (jud. Timiș), Pecica (jud.Arad) și Salonta (jud. Bihor). De aici, țițeiul este pompat cu ajutorul pompelor centrifuge către stația de pompare automatizată țiței Bărbătești, de unde este transportat, mai departe, prin conducte, către rafinăria Petrobrazi.

Rampa Bărbătești, împreună cu stația automatizată Bărbătești, ambele situate în județul Gorj, fac parte din Sistemul de Transport Țiței Intern administrat de CONPET S.A. în calitate de operator național al Sistemului Național de Transport al Petrolului prin conducte. Activitatea în stația Bărbătești se desfășoară în flux continuu, 24 de ore din 24 și este asigurată de personal calificat în domeniu.

Tema aplicației din data de 16.11.2017 este „Organizarea și executarea intervenției la Rampa CF Bărbătești – CONPET S.A. Ploiești, și asigurarea cooperării cu celelalte forțe de apărare care intervin la obiectiv”.

CONPET S.A. deţine infrastructură critică naţională, în baza Hotărârii de Guvernnr. 1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naţionale. În acelaşi timp, Sistemul Naţional de Transport al Petrolului administrat de CONPET S.A. este de importanţă strategică, conform Legii Petrolului nr. 238/2004. Societatea este definită, prin lege, ca fiind de importanță națională și strategică.

„CONPET este o companie strategică pentru industria energetică națională. Securizarea Sistemului Național de Transport al Petrolului prin conducte (SNT) este o componentă esențială a Strategiei Energetice a României și, mai departe, a Uniunii Europene, strategie centrată pe dezvoltarea unei pieţe de energie complet integrate, prin interconectarea sistemelor naţionale de transport cu reţelele europene. Exercițiul de astăzi constituie un exemplu și, nu întâmplător, se desfășoară la unul dintre cele mai importante active deținute de CONPET – rampa de descărcare țiței și gazolină Bărbătești. Prin personalul calificat, prin expertiza și implicarea managementului la toate nivelurile ierarhice, suntem pregătiți să asigurăm securitatea transportului de țiței prin conducte și să restabilim, în cel mai scurt timp, starea de normalitate în cazul unui atac terorist la una dintre componentele SNT administrat de CONPET S.A.”, a precizat Liviu Ilasi, director general CONPET S.A.

Rampa de descărcare țiței și gazolină Bărbătești este obiectiv clasificat „Infrastructură a Sistemului Național de Transport al Țițeiului prin Conducte.”